fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • Розправа над працівниками: незаконно звільнених працівників Болехівського міськвиконому не поновлюють на роботі та не дають виконувати обов'язки. ВІДЕО

Розправа над працівниками: незаконно звільнених працівників Болехівського міськвиконому не поновлюють на роботі та не дають виконувати обов'язки. ВІДЕО

Суспільство 12:18, 06.12, 2016

Рішенням суду незаконно звільнених працівників Болехівського міськвиконкому поновили на роботі. Однак чинне керівництво не допускає їх до виконання посадових обов'язків, не надає робочого місця та навіть погрожує поліцією.

Незаконне звільнення та тиск з боку міської влади працівники пов’язують з політичним переслідуванням, адже більшість зі звільнених на виборах до міської ради балотувались від партії "ВОЛЯ", а на роботу були прийняті попереднім міським головою Зеноном Макотою.

22 лютого Болехівською міською радою було прийнято рішення про ліквідацію окремих посад та звільнено працівників. Ті звернулись до суду, оскільки таке звільнення було вибірковим та необґрунтованим. В серпні Болехівський міський суд скасував розпорядження міського голови Богдана Мельника, за яким було звільнено працівників. Суд зобов’язав поновити їх на роботі негайно. Проте станом на сьогодні жоден з них не поновлений на посаді, на якій раніше працював.

Але чотирьох працівників місяць тому начебто повернули на роботу в міську раду: їх посадили за один стіл в кабінеті першого заступника міського голови, не дають їм жодних обов’язків, відверто ігнорують.

"Нам не дають нічого робити, сказали просто перебувати в цьому кабінеті. Коли ми звертаємось до першого заступника і керуючого справами з проханням дати нам обов’язки, нам відповідають, що вони питання вивчають, вирішують, що робити, і так вже тягнеться цілий місяць. Коли ми кажемо, що повернемось на колишні робочі місця, то нам погрожують поліцією. З наших колишніх кабінетів вже навіть познімали таблички", – каже колишній начальник відділу з питань економіки Вікторія Гринь.

Звільнені працівники працювали на керівних посадах у відділах міської ради, сумлінно виконували роботу, мають по кілька вищих освіт, досвід роботи. Зараз їх посадові обов’язки покладені як додаткові на інших працівників виконкому, зокрема обов’язки керівника ЦНАПу виконує керуючий справами.

"Мене до ЦНАПу не допускають. Я керівником там пропрацювала від початку його створення. Зараз там залишилось два адміністратори – це найменша кількість в області. Наприклад, в Яремчі є 5 адміністраторів і керівник. ЦНАПи створені для того, щоб уникнути корупції, тобто взаємодії громадян з чиновниками, тому керуючий справами взагалі не має права обіймати цю посаду", – каже колишній керівник ЦНАПу Тетяна Гнатчук.

Міський голова Богдан Мельник відверто уникає розмови з працівниками. Щоб потрапити до мера, вони були змушені записатись на прийом за 2 тижні. Підтримки серед інших працівників міськвиконкому немає, профспілка, в яку працівники платять членські внески, ніяк не реагує.

"Вони бачать, в яких умовах ми зараз перебуваємо, яке до нас ставлення, але не допомагають. Яку зарплату нам платитимуть, невідомо, нічого не кажуть", – хвилюються працівники.

"У нас є керівник апарату, я можу говорити тільки з його дозволу", – відповіла голова профспілки Оксана Кецмур на запитання, чи здійснила вона якісь дії для захисту прав працівників.

Керуючий справами міськвиконкому з виконанням обов’язків керівника ЦНАПу Іван Ганчар каже, що їх посадові обов’язки розроблять, коли отримають ухвалу Львівського апеляційного суду щодо скасування рішення міської ради. В тому, що працівники місяць сидять на місці і нічого не роблять, не вбачає нічого поганого. "Вони зарплату отримують, вони тут у теплі сидять, які проблеми?"

Крім того, в той же день, коли було формальне поновлення працівників на роботі, їх одразу повідомили про наступне звільнення через два місяці на тих самих підставах.

Такі дії міської влади адвокат Ігор Тинів розцінює як відверте ігнорування норм законодавства.

"Те, що відбується зараз, – це вияв правового нігілізму з боку органу місцевого самоврядування, який зобов’язаний дотримуватись норм права. Вони створили видимість поновлення трудових прав", – каже Ігор Тинів.

За вимушений прогул, перебування в центрі зайнятості та судові збори працівникам відповідно до рішення суду мають виплатити приблизно 130 тисяч гривень.

"Ми будем вимагати, щоб ці кошти сплачувались не з бюджету за рахунок коштів громади, а за рахунок винних, насамперед болехівського міського голови", – наголосила депутат облради від партії "ВОЛЯ" Галина Макота.

Щоб допомогти працівникам, вона звернулась до ГУ Національної поліції в Івано-Франківській області з проханням провести об’єктивне розслідування незаконних дій болехівського міського голови Богдана Мельника та депутатів, які не виконують рішення суду. Це кримінальне правопорушення.

"Крім того, я подала запит на виконавчу службу головного управління юстиції про те, чи відкрито виконавче провадження в цій справі, які заходи вживаються для поновлення прав працівників і чи притягнуто когось до відповідальності, адже люди мали працювати ще з серпня місяця", – наголосила депутат Галина Макота.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: