fbpx

Розширення ЄС призвело до "відтоку мізків" зі Східної Європи на Захід – дослідження

Суспільство 19:44, 14.04, 2017

Замість збільшення транскордонного співробітництва розширення Європейського Союзу призвело до відтоку людського капіталу зі східних держав на захід континенту.

Про це свідчать результати дослідження, опубліковані в журналі Science, повідомляє Euractiv.

У статті досліджується розширення Євросоюзу у 2004 році, коли союз збільшився з 15 до 25 країн.

"В принципі, це розширення збільшило число дослідників, які могли б у рамках різних європейських програм співпрацювати з партнерами по ЄС",  пояснив представник Університету Каліфорнії Александр Петерсен під час презентації дослідження.

Але, незважаючи на всі зусилля, так зване "велике розширення" не призвело до зростання співпраці між дослідниками.

Навпаки, інтеграція нових членів була односторонньою вулицею, вчені з країн, які тільки вступили до ЄС, переїжджали до західних країн союзу.

Невелике розширення в 2007 році, коли Болгарія і Румунія були прийняті до складу блоку, також не посилило транскордонне співробітництво.

За даними дослідження, однією з причин низького рівня міжнародного співробітництва між дослідниками був "відтік мізків" з нових держав-членів, як тільки не стало кордонів.

"Ми можемо вкладати гроші в дослідження й інфраструктуру, а також перенаправляти кошти ЄС для підтримки процесу зближення. Але як ми можемо уникнути того, що ми вже бачили, і переконатися, що збережемо людський капітал у цих країнах?" – зазначив Фабіо Паммоллі з політехнічного університету Мілана.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: