fbpx

Руслан Марцінків розповів журналістам, як просуває українські цінності на Донбасі

Політика 10:14, 30.04, 2017

Війни виграють священики і вчителі, говорить в інтерв'ю Gazeta.ua міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.

Із 2014 року, коли ще був народним депутатом від ВО "Свобода", регулярно буває в зоні бойових дій на Донбасі з допомогою для військових. Також співпрацює з місцевою владою на підконтрольних Україні територіях регіону.

"Ми допомагаємо не тільки військовим, а ще й у розбудові українського світу. Уклали дві угоди про партнерство між Івано-Франківськом і Волноваським районом та містом Попасна. На Великодні свята у нас гостювали 110 дітей із сіл Гранітне, Новотроїцьке. Це практично вже лінія фронту. Вони жили у наших родинах. На літніх канікулах ми прийняли понад 100 дітей в оздоровчому таборі. І цьогоріч плануємо запросити стільки ж. Передали до шкіл понад три тисячі підручників. Із 1 вересня торік усі школи Волноваського району перейшли на українську мову", – розповідає Руслан Марцінків.

За останні роки свідомість людей на Донбасі змінилася – стала більш проукраїнська, каже він: "Все-таки багато людей визначилися, за кого вони. А ми почали цінувати різність один одного, особливість. Хлопець із Франківська стоїть на одних позиціях із побратимом із Донецька, Харкова, Дніпра, Житомира. Відчуття того, що ми – по один бік фронту, єднає".

"Тамтешні жителі звикли до сильної влади. Проблема України в тому, що не демонструємо таку. У Волноваському районі було 90 відсотків російськомовних шкіл. Хоча в таких козацьких селах як Благодатне говорили українською. Із 1 вересня голова районної ради вирішив перейти на українську мову – і всі це зробили. Люди все сприймають. Але треба мати стержень. Ми інколи чомусь хочемо сильно сподобатися. А не треба. Треба бути самим собою – і люди потягнуться. 25 років ніхто цим не займався. Зараз також зводять храм Київського патріархату у Волновасі. Туди ж переносимо греко-католицьку церкву з Франківська. Так стараємось просувати українські цінності", – говорить міський голова.

Джерело: Gazeta.ua.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: