fbpx

Рятувальники провели тактико-спеціальні навчання на ТОВ "Карпатнафтохім"

Суспільство 18:31, 22.05, 2014

На території Івано-Франківщини налічується 143 об’єкти підвищеної небезпеки, серед яких – і ТОВ «Карпатнафтохім» у Калуші. Під час виробництва на цьому підприємстві використовують хлор, дихлоретан, вінілхлорид, етилен, аміак, бензол і сірководень.

Дотримання відповідних вимог пожежної та техногенної безпеки є одним із важливих завдань, а відшліфована взаємодія працівників об’єкту з пожежно-рятувальною службою під час різноманітних навчань є запорукою безпечної діяльності підприємства.

Днями показові тактико-спеціальні навчання пожежно-рятувальних підрозділів Калуського гарнізону і аварійних служб ТОВ «Карпатнафтохім» провели на базі цеху з виробництва виробів із поліетилену. За тактичним задумом, під час виконання регламентних робіт через порушення обслуговуючим персоналом правил безпеки праці виникла розгерметизація запірної арматури з наступним факельним горінням гексену.

Троє людей травмовані і перебувають на території резервуара 401-го корпусу. Працівники підприємства, виявивши аварію і пожежу, одразу ж повідомляють диспетчера виробництва, викликають рятувальників і включають звукову систему оповіщення. Технологічний процес на виробництві зупинено. Із небезпечної зони евакуйовують персонал, а для ліквідації аварії і рятування потерпілих викликають взвод гірничо- та газорятувальних робіт спеціального воєнізованого гірничорятувального загону.

Оголошено збір об’єктового штабу. До місця події прибувають чотири відділен­ня державної пожежно-рятувальної частини №24 з охорони ТОВ «Карпатнафтохім». Тут же готується до пінної атаки і автопінопідйомник із 32-метровою стрілою. Тим часом факельне горіння на резервуарі триває, висота полум’я сягає понад 10 м. Керівник гасіння пожежі оцінив обстановку та підтвердив підвищений номер виклику. Вогнеборці негайно розпочали бойове розгортання, встановили пожежні автомобілі на вододжерела та почали охолоджувати ємність.

Через надвисоку температуру вони працюють у тепловідбивних костюмах. До місця умовної пожежі уже прибули додаткові сили й засоби. Організовано штаб пожежогасіння. Для гасіння пожежі було створено три бойові дільниці. Потерпілих евакуйовують та надають їм першу медичну допомогу. Оперативно проводиться підготовку до пінної атаки та за допомогою автопінопідйомника гаситься умовна пожежа. У цей же час гірничорятувальники вирушають до місця розгерметизації запірної арматури та накладають на фланцеве з’єднання спеціальний бандаж.

Після завершення навчань проведено детальний їх розбір, під час якого керівництво оцінило правильність дій своїх підлеглих. Як підкреслив "Курсу" заступник начальника Управління ДСНС в Івано-Франківській області підполковник служби цивільного захисту Віталій Степанович Федунків, пожежно-рятувальні підрозділи Калуського гарнізону та служби об’єкту з поставленими завдання справилися успішно.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: