fbpx

Рибна котлета зі смаком плісняви, – "батьківський контроль" перевірив харчування у франківській школі №21. ВІДЕО

Суспільство 15:44, 19.03, 2015

Перевірка, як і чим годують дітей у школі №21, була цілком спонтанною – представники батьківської громади Івано-Франківська відреагували на прохання журналістів зробити саме таку інспекцію. Те, що вони побачили і покуштували, викликало багато запитань.

У франківську школу №21 "батьківський контроль" – Асоціація піклувальних рад шкіл міста, громадські організації "Мами Прикарпаття" та "Контроль" – в супроводі журналістів потрапив у перерві між сніданком і обідом. На відміну від доволі тісної їдальні в школі №11, яку перевіряли годиною раніше, тутешня їдальня – простора, але не така чиста.

Поки миють підлогу і витирають столи, замовляємо тест-обід, який беремо в кожному навчальному закладі. Перше  є борщ, друге  картопляне пюре, котлета, салат. Котлета – рибна, пристойного розміру, зважаючи на візитку, взяту за еталон. Власне, картопля, салат з капусти і рибна котлета – це сьогодні основне меню обіду. Беремо також курячу відбивну і смажену рибу – це контрольна дегустація.

Молодий чоловік, який щойно стояв за прилавком буфету і продавав печиво, стає на дверях кухні і намагається заборонити фотографувати її нетрі. За його спиною – кімнатка, куди зносять тарілки з недоїдками. На відміну від школи №11 і №3, де раніше побували контролери, тут їжу, яка залишилася, не скидають в ємність "для відходів". А натомість акуратно сортують. На запитання "для чого?" молодий чоловік, що виявляється завідуючим виробництвом, Ярослав Руміш не відповідає. Зате що до чого пояснює голова Асоціації піклувальних рад шкіл міста Петро Хмельовський.

"У мене було три таких випадки – батьки міських шкіл зверталися і розповідали, що в такий спосіб сортують і відбирають продукти, які наступного дня знову пускають у переробку – з них готують запіканки, котлети, використовують як основу для салатів",  пояснює Петро Хмельовський.

"Батьківський контроль" разом із журналістами куштують страви. І з’ясовують таке: картопляне п’юре перемнуте з водою, в якій варилася картопля, і абсолютно сухе. Макарони розварені й несолені. Рибна котлета залишає в роті гіркуватий присмак, у якому можна розрізнити смак плісняви.

"Пліснява. Або цвіль", – діагностує голова ГО "Мами Прикарпаття" Мар'яна Вершиніна.

Організовує харчування в школі за тендером, що його проводило управління освіти Івано-Франківського міськвиконкому, підприємець Валентина Руміш. Заввиробництвом у їдальні ЗОШ №21 Ярослав Руміш – її син.

Завідуючий їдальнею не може знайти накладних і сертифікатів на ті продукти, страви з яких стоять на нашому столі. Зокрема на рибу.

"Хек", – називає він рибу, з якої зроблена котлета, але не може пригадати, коли саме вона з’явилася в їдальні.

І хоча постачання продуктів здійснюється також за тендерами управління освіти, визнає, що рибу могли купити на ринку.

 

Пізніше технолог одного з франківських ресторанів, яка відтепер супроводжує "батьківський контроль", має санітарну книжку, спецодяг і може відповідно заходити до плити, розпитала персонал кухні – рибу в школу привозять раз на тиждень зі складу, де вона зберігається для шкіл міста.

Не все добре і зі санітарними книжками: в одної з працівниць 21 березня виходить термії її дії.

"Вона не буде допущена до роботи",  реагує на зауваження заввиробництвом.

На питання, чи буде кому замінити працівницю, мовчить.

Петро Хмельовський довго пояснює Ярославу Румішу, як треба підшивати документи і вести діловодство. Той зв’язується телефоном із мамою. Вона в лікарні. Повідомляє по телефону, що всі документи є, але знаходяться в школі №22. Ця школа також на обслуговуванні підприємця Валентини Руміш. Документи взяти немає ніякої можливості – вони зачинені, а вимагати чогось від людини, яка знаходиться в лікарні, ніхто з контролерів не наважується.

Про те, щоби переважувати поріції, дивуватися невідповідностям у меню і характерним на вигляд фіраночкам, за якими на кухні знаходиться ванна, вже немає сенсу. Петро Хмельовський обіцяє виписати всі зауваження і офіційно подати листа підприємцю й директору школи №21 від Асоціації піклувальних рад шкіл міста.

Але є одне "але", про що повинні знати батьки. Підприємці, які організовують харчування в школах Івано-Франківська, вже чотири місяці своїм коштом годують учнів початкової школи. Діти їдять безкоштовно, а управління освіти, яке виділяє гроші на харчування школярів, останній раз платило підприємцям ще в листопаді 2014 року.

Так, борг за харчування 340 учнів-початківців у ЗОШ №21 складає 98 тис. гривень – і це на 1 лютого ц.р.

В ЗОШ №22, де безплатно їдять 490 дітей, – 78 тис. гривень. 

В ЗОШ №5, де Петро Хмельовський побував учора, за грудень заборгували 38 тис. грн., а за період з 26 січня до 21 лютого – 35 тисяч.

Доречно поставити запитання, погодилися всі учасники рейду, чому підприємців ставлять у такі умови, що вони змушені "викручуватися", щоби виконати головну умови тендерів – забезпечити безкоштовне харчування учнів 1-4 класів? В такому випадку відповідальність за рибну котлету з присмаком плісняви з підприємцями повинні розділити чиновники від освіти. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: