fbpx

Сезон ранніх грибів відкрили боровики і рядівки. ФОТО

Суспільство 18:20, 04.05, 2016

В останні дні квітня й перші дні травня в Карпатах та у передгір'ї розпочався грибний сезон.

У Косові на Івано-Франківщині 25 квітня знайшли перші білі гриби – боровики. Фотографіями ранніх знахідок поділився в групі "Карпатський грибник" у соцмережі Фейсбук франківець, затятий мисливець на гриби Ростислав Полівчак. 

1

А вже 2 травня він оголосив, що стартував сезон рядівок  грибів Святого Григорія. 

"От вона  рядівка травнева (Calocybe gambosa). Грибочок цікавий, називають його помилково "гливами", а в Європі відома назва  гриб Святого Григорія, бо збирають його на католицьке свято Григорія  23 квітня. 

2

На Прикарпатті мало хто збирає той гриб, ну це зрозуміло, тут ще пару тижнів – і підуть білі та червоні. А от на Львівщині  ажіотаж, рядівкові місця контролюють грибники, ті гриби і споживають самі і продають на ринках. 

Радянська (дуже сумнівна) класифікація відносить всі рядівки до четвертої, останньої категорії харчової цінності. Я з цим категорично не згоден! І не тільки я! От що пише відомий європейський ботанічний сайт http://www.kew.org/

"Це відмінний їстівний гриб, затребуваний як кулінарний делікатес у всьому діапазоні. Крім того, було повідомлено про важливі лікувальні властивості, включаючи антибактеріальну активність. Також повідомлялося, щоб рядівка знижує рівень цукру в крові. З гриба Святого Георгія виділена речовина феноксазона, яку можна застосувати проти гельмінтів",  розповів Ростислав Полівчак. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: