fbpx

Що робота – то сонце: у Франківську презентували картини унікального міжнародного проекту

Культура 17:06, 22.12, 2016

Виставка картин Міжнародного благодійного мистецького проекту "Коло Добра" відкрита у франківському "Бастіоні". Івано-Франківськ став першим містом, яке побачило роботи, створені у колі добра – у співпраці відомих українських, польських та словацьких художників з учнями художньої школи на Луганщині.

Виставка є підсумком першої акції проекту "Коло Добра" – в трьох містах України (у Києві, Львові та Івано-Франківську) маститі художники писали роботи разом із дітьми. Роботи будуть виставлені на аукціон. Кошти від продажу всіх спільно написаних картин підуть на потреби Дитячого паліативного центру.

Поштовхом до всеукраїнської хвилі мистецьких акцій став традиційний Різдвяний Гошівський пленер 15-20 грудня, який цього року набув міжнародного статусу. У пленері брали участь митці з Польщі та Словаччини. А також діти з Новодружеської дитячої школи мистецтв, що в Лисичанському районі Луганської області. Ця школа була пошкоджена обстрілами.

Куратором пленеру була польська художниця з міста Вроцлава Катажина Боб'єц, відома численними креативними воркшопами та роботою з дітьми. 

1

Катажина вірить у позитивний вплив мистецтва на дитячі серця і в цьому вбачає суть проекту.

"Малюйте зі своїми дітьми, давайте їм близькість і фарби", – звернулася до присутніх Катажина на відкритті підсумкової виставки у "Бастіоні".

Маленькі художники з Луганщини малювали зі своїми наставниками та гостями з-за кордону не лише на пленері у Гошеві – в монастирі на Ясній горі. Вони мали змогу попрацювати у Франківську та Коломиї – у майстернях художників, разом із ними.

Вчителями дітей із Луганщини були відомі франківські художники, як-от Богдан Бринський, Богдан Губаль, Василь Красьоха, Володимир Сандюк.

"Ми вперше працюємо на пленері так – художники з дітьми. Так само вперше такий досвід мають наші колеги з-за кордону. Діти вибирали керівників жеребкуванням, ніхто раніше не був між собою знайомий, але дуже швидко порозумілися – особисто і в роботі. Для дітей така робота – це новий досвід і нові контакти. Працювати серйозно на полотні ще й у такому форматі – це значно вищий рівень, аніж художня школа. Діти самі вибирали теми, і прикметно, що на завершення пленеру у дітей з'явилося дуже багато духовних тем, – поділився Богдан Губаль. – Для дорослих художників така співпраця так само важлива – це дає нові ходи. Крім того, спілкування з колегами з-за кордону – це інші підходи, техніки, філософія. А ввечері приходили священики, щоби з нами поспілкуватися. Так і вийшло, що нас усіх об'єднало коло добра".

Юля Кавецька розповіла, що вони з товаришкою створили три картини. Найбільш вдалою вважає "Святкове диво" – картину вирішили писати після зустрічі зі священиком у Гошеві. Він розповів про диво Різдва, і його розповідь торкнула юні серця.

2

Юлія каже, що всі вчилися наполегливо і з великим задоволенням – їхня художня школа останнім часом живе з ентузіазму викладачів і дітей та їхніх батьків, які самотужки підтримують навчальний процес. Дівчинка повезе з Франківська додому не лише досвід, а й дружбу – зі своїм наставником, з отцями, які приймали пленер, з польськими художниками.

"Що робота – то сонце. Те, що створюється у майстернях художників, має особливу ауру і справжню цінність. Не знаю, чи краса врятує світ, але доброта і духовність точно не дадуть Землі зійти з орбіти", – відгукнувся про картини прикарпатської частини "Кола Добра" голова обласної Спілки художників Микола Якимечко.

Завтра виставка переїде до Києва. Аукціон картин планують провести наприкінці лютого.

Всі діти-учасники проекту "Коло Добра" будуть відзначені подарунками, а 17 лютого Конкурсна комісія відбере 5 призових робіт, автори яких безкоштовно проведуть тиждень літніх канікул у Карпатах – в дитячому спортивно-оздоровчому таборі "Артек-Буковель".

Благодійний соціально-мистецький проект "Коло Добра" відбувається завдяки БФ "Україна Інкоґніта" за підтримки Івано-Франківської ОДА, Долинської РДА та за сприяння Національного заповідника "Софія Київська". 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: