fbpx

Щороку понад 1000 українців потерпають від торгівлі людьми, – у Франківську пройшов міжнародний симпозіум

Суспільство 09:30, 13.03, 2016

Троє українців торік в процесі рабства позбулися внутрішніх органів. Кількість потерпілих від торгівлі людьми в Україні зростає.

На Міжнародному науково-практичному симпозіумі "Протидія незаконній міграції та торгівлі людьми", організаторами якого були Івано-Франківський університет права імені Короля Данила Галицького та Центральна Європейська Ініціатива (CEI Cooperation Fund), проаналізували проблему.

"Нещодавно наш університет виграв грант Центральної Європейської Ініціативи. Ми звернули увагу на тематику протидії незаконній міграції та торгівлі людьми у зв’язку з тим, що на сьогодні в Європі дуже актуальні питання щодо переселення мігрантів. На сьогоднішній день, за даними міжнародної організації міграції, щороку понад 1000 українців потерпають від незаконної торгівлі людьми. Зокрема, це трудова експлуатація, сексуальна експлуатація, а також вилучення органів", – наголосив завідувач кафедри кримінального права і процесу Університету імені Короля Данила Галицького Петро Мельник.

Учасниками симпозіуму, йдеться у прес-релізі заходу, стали представники правоохоронних та урядових органів Угорщини, представники уряду Молдови, спостерігачі спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, науковці з Грузії та Білорусі, представник посольства Хорватії в Україні, Директор Центру польської культури та європейського діалогу, представники міграційної служби з Румунії, юрист Громадської організації "Ла Страда-Україна", працівники Державної міграційної служби, правоохоронних органів (МВС, прокуратура), судді, судді апеляційного суду в Івано-Франківській області, представники громадських організацій, які працюють у цій галузі.

Завідуюча кафедрою державного управління кримінально-правових дисциплін Барановичського державного університету Марина Андріяшко розповіла, що завдяки ряду державних програм з протидії торгівлі людьми та співпраці різних інститутів влади у Білорусі в порівнянні з 1994 роком на 85% скоротили випадки торгівлі людьми, були викриті цілі мережі злочинних організацій, що торгували жінками, які виїжджали за кордон і опинялися в сексуальному рабстві. 

На важливості піднятої теми, особливо в контексті глобальної міграції, наголошує і перший секретар Посольства Хорватії в Україні Елена Періч: "Потрібно співпрацювати в міжнародному контексті: якщо людина перетинає кордон, то інформація по це має бути передана у різні точки. Третій підхід – як визначати жертв нелегальної міграції". 

За даними Державної міграційної служби України, протягом 8 місяців 2015 року було затримано 3428 нелегальних мігрантів, з них 2304 чоловіків і 1124 жінок. 

Україна залишається однією з основних країн походження постраждалих від торгівлі людьми. Станом на 22.07.2015 р. Міністерство соціальної політики України встановили статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, 94 громадянам, серед яких 88 – громадяни України і 6 іноземців (громадяни Пакистану, Молдови та Російської Федерації).

За видами експлуатації: 42 випадки – трудова експлуатація, 24 випадки – сексуальна, 19 випадків – залучення до жебракування, 4 випадки – змішана експлуатація, 3 випадки – вилучення органів, 2 випадки – продаж малолітньої дитини.

За видами торгівлі людьми зафіксовано внутрішня (всередині країни) – 31 випадок, міжнаціональна (транскордонна) – 63 випадок.

У 2014 році центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, службами у справах дітей, дипломатичними установами України за кордоном у співпраці з громадськими організаціями надано допомогу 55 особам, які постраждали від торгівлі людьми (та не виявили бажання отримати статус).

За інформацією Міністерства внутрішніх справ України, протягом I півріччя 2015 року органами внутрішніх справ зареєстровано 80 кримінальних злочинів, передбачених ст. 149 КК України (торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини), що на 51% більше, ніж торік.

Встановлено 86 постраждалих від торгівлі людьми з яких: 56 – жінок, 26 чоловіків, 4 неповнолітніх та малолітніх осіб.
 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: