fbpx

Швейцарські спеціалісти допоможуть повернути вивезені Януковичем кошти

Політика 20:35, 11.08, 2014

Повертати гроші, вивезені за кордон владою Януковича, Україні допомагатиме Базельський інститут управління. Меморандум про таку співпрацю підписали з представниками інституту в Генеральній прокуратурі.

Швейцарці мають передовий досвід у пошуку та поверненні викрадених коштів та співпрацюють з практично усіма міжнародними організаціями і державними установами світу, повідомляє 5 канал.

"Ми можемо запропонувати вам працювати у цілій низці юрисдикцій в інших країнах світу. Також можемо допомогти вам з усіма стадіями повернення коштів. Це і слідча діяльність, і робота прокурорів", – пропонує директор Базельського інституту управління Грета Феннер. 

Протягом тижня фахівці Базельського інституту управління вивчатимуть українське законодавство і даватимуть поради українським слідчим та прокурорам, як і де можна знайти вкрадені гроші. Крім того, швейцарці пояснять, що має зробити Україна, щоб їх повернути. 

Натепер відомо, що перший необхідний крок – ухвалити Закон про заочне засудження. Він дасть змогу суддям, довівши провину колишніх можновладців, винести обвинувальний вирок без їх присутності, а силовим відомствам – звернутися до країн, де перебувають ці гроші, з клопотанням про арешт та передачу коштів.

"Особисто я бачу три стадії співпраці, які даватимуть нам позитивний результат. Перше: знайти, де знаходяться ці кошти. Друге: дати правову і юридичну оцінку, як ці кошти потрапили і який їхній статус. І третє: знайти юридичні підстави, міжнародні угоди, для того, щоб ці кошти повернути власнику", – вважає Віталій Ярема, Генеральний прокурор України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: