fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Культура
  • "Широкий художник": у Франківську відкрили виставку "тонкого аквареліста" і "майстра великих форм" Богдана Фреїва. ФОТО

"Широкий художник": у Франківську відкрили виставку "тонкого аквареліста" і "майстра великих форм" Богдана Фреїва. ФОТО

Культура 20:33, 19.12, 2016

У виставковій залі обласної Спілки художників України, що в Івано-Франківську на вулиці Незалежності, презентували скульптуру, графіку і живопис відомого прикарпатського художника Богдана Фреїва.

Виставка "Простір, обмежений рамкою" Богдана Фреїва представляє його доробок останніх років у царині живопису, графіки і скульптури.

"Це щось нове, особливий, бо кольоровий, спосіб зізнатися в любові до світу. Поєднання тонкої ніжної пластики кольору з відчуттям великої форми", – окреслив добірку на відкритті експозиції голова обласної Спілки художників Микола Якимечко.

Художник, викладач ПНУ Богдан Губаль відзначив особливе чуття кольору в акварелях колеги, а також його пластику у великих формах, назвавши його "тонким акварелістом" та "майстром великих форм". 

"Ти такий широкий художник,  кажу я йому.  Мусиш робити виставку!"  описав він свої враження від побаченого доробку в майстерні Богдана Фреїва. 

За словами Богдана Губаля, на цій виставці можна скласти повне враження про художника Фреїва. Цікаве бачення, нестандартний ракурс, прикметний власний почерк  ось що відрізняє майстра з Долини від інших прикарпатських художників, вважає він. 

Довідково: Фахову освіту здобував у Львівському училищі декоративно-прикладного мистецтва ім. Труша (1975) та на відділі "Графіка" Львівської академії друкарства (1996). Протягом багатьох років навчався скульптури та працював у майстерні професора скульптури, дійсного члена Академії мистецтв України Емануїла Миська. Із 1976 р. викладає скульптуру в Долинській дитячій художній школі. Працює в галузі станкової та монументальної скульптури, книжкової і станкової графіки. Є одним із засновників мистецького агентства "Vitи".

У співавторстві з іншими скульпторами Богдан Фреїв створив пам’ятники Тарасові Шевченку у с. Сокольники Львівської області, отцю Євгену-Йосипу Гарабачу у с. Уличне Дрогобицького району (1996), легендарному провіднику Карпатського краю Ярославу Мельнику "Роберту" у с. Липа Долинського району (2007). У 2009–2010 рр. займався розробкою проектів та спорудженням пам’ятника герою битви під Крутами Миколі Корпану, борцям за волю України, вихідцям із села Тяпче Долинського району. У 2012 р. працював над розробкою намогильного пам’ятника співзасновнику Українського Національного Фронту, політичному в’язню Дмитрові Квецку. Автор меморіальної стели митрополиту Івану-Любомиру Любачівському, що встановлена у Долині, біля хати, де народився і ріс наш краянин; меморіальної дошки Заслуженому лікареві України, хірургові Саві Охрончуку.
Митець брав участь у багатьох виставках творів образотворчого мистецтва, Всеукраїнських пленерах, конкурсах. Як живописець Б. Фреїв дебютував виставкою "Рамка в пейзажі" в галереї-кафе "Пан-Арт" у 2001 р. (м. Івано-Франківськ).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: