fbpx

Сім медзакладів Івано-Франківська завтра можуть опинитись без гарячої води

Суспільство 16:42, 03.06, 2016

Через значну заборгованість ДМП "Івано-Франківськтеплокомуненерго" перед постачальником НАК "Нафтогаз України" сім лікувальних закладів Івано-Франківська залишаться без гарячого водопостачання. Адже вже другий місяць поспіль тепловики не отримують від НАК "Нафтогаз України" підтвердження номінації природного газу. Це означає, що газорозподільна компанія ПАТ "Івано-Франківськгаз" не має права розподіляти такому підприємству газ.

Відповідно до вимог Кодексу газорозподільних систем та Закону України "Про ринок природного газу" відбір природного газу з газорозподільної системи можливий лише за наявності у споживача підтверджених обсягів природного газу (тобто номінацій на відповідний розрахунковий період) та відсутності заборгованості перед газорозподільним підприємством. Наразі ТКЕ заборгувало ПАТ "Івано-Франківськгаз" за розподіл блакитного палива 7 млн грн, повідомляє прес-служба "Івано-Франківськгаз".

Між іншим, ситуація з відсутністю номінації повторюється з місяця в місяць. На початку квітня через аналогічну проблему після попереджень від газопостачання були відключені всі теплопостачальні підприємства області. Розуміючи соціальну важливість роботи закладів медицини, природний газ продовжили отримувати лише котельні, які забезпечують теплопостачанням медустанови Івано-Франківщини. Однак ДМП "Івано-Франківськтеплокомуненерго" за цей час так і не врегулювало це питання із своїм постачальником і тим самим залишає лікувальні заклади без гарячої води.

"ПАТ "Івано-Франківськгаз" повинно щомісяця звітувати перед УТГ "Укртрансгаз" про обсяги розподіленого споживачам газу. У випадку, якщо оператор газотранспортної системи фіксує використання споживачем газу  без підтвердженої номінації, то до газорозподільного підприємства застосовуються штрафні санкції. Тому фактично несанкціоновано відібраний енергоресурс призводить до збитків газорозподільної компанії", – пояснює в. о. заступника голови правління ПАТ  "Івано-Франківськгаз" Віктор Кедик.

 А це означає, що "Івано-Франківськгаз" буде змушене  застосувати до "Івано-Франківськтеплокомуненерго" штрафні заходи в розмірі подвійної вартості спожитого без підтверджених номінацій газу, що передбачено Кодексом газорозподільних систем. 

Окрім того, в "Івано-Франківськгазі" звертають увагу на те, що ДМП  "Івано-Франківськтеплокомуненерго" потрібно погасити заборгованість за розподіл блакитного палива. Нагадуючи, що тарифна виручка за транспортування природного газу є єдиним джерелом фінансування діяльності газорозподільного підприємства, зокрема утримання в належному стані мереж, виконання програми з безкоштовного встановлення лічильників, забезпечення роботи АДС, а також виплати заробітної плати працівникам.

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: