fbpx

Слідство могло б впоратися за дві години, якби метою було знайти правду, а не знищити ЗНО, – Богдан Томенчук

Суспільство 13:30, 21.09, 2015

Директор ІФРЦОЯО Богдан Томенчук пояснив, що мали б робити слідчі ГСУ МВС, якби справді хотіли виявити порушення в оцінюванні робіт чи втручання в систему ЗНО.

Директор ІфРЦОЯО Богдан Томенчук прокоментував для КУРСу нинішні заяви Томенчука-молодшого і франківського ІТ-підприємця Володимира Вакарєва про тиск і погрози з боку слідчих ГСУ МВС, що ведуть справу про втручання в систему оцінювання ЗНО:

– Тривалий час Івано-Франківський центр забезпечував захист і зберігання інформації Українського ЦОЯО. У нас єдиних в Україні, на жаль, була створена відповідна база та умови. Ми відповідали за те, аби система "не злягла", а безперебійно функціонувала і аби туди не залізли хакери… Доступу до самої інформації ми не мали ніколи. Це було надійно запаролено на програмному рівні самим Українським Центром.

До нашої роботи претензій не могло бути однозначно. Коли начебто виявилось, що нібито було втручання з боку окремих працівників УЦОЯО у базу оцінок для їх спотворення на користь 23 абітурієнтів при виставлених 880 000 оцінок (!), справу можна було розв'язати за дві години буквально.

Досить було взяти в УЦОЯО оцінки 23 "щасливчиків" і порівняти їх з паперовими оригіналами робіт абітурієнтів. Але тільки електронна система Українського ЦОЯО знає, як і де знайти ці бланки, бо вони зашифровані штрих-кодами і "розкидані" швидше всього по всіх регіональних центрах.

Замість цього вилучають носії інформації, "вбивають" систему, центри стають незрячими, паперові бланки як доказ правоти чи злочину стає знайти фактично неможливо. І те, що могло бути доведено чи спростовано за дві години, перетворилось у два місяці політичної і моральної напруги (чи наруги?). Повторюю ще раз: ІФРЦОЯО чесно тягнув свою лямку щодо захисту і зберігання інформації. Не морочте вже нам… – сказав Богдан Томенчук.

Як повідомляв КУРС, вранці 17 вересня в помешканнях директора ІФРЦОЯО Б. М. Томенчука та його сина Б. Б. Томенчука відбулися обшуки. Слідчі не знайшли жодних доказів втручання працівників Центру в базу оцінок абітурієнтів. Богдан Томенчук тоді зазначив, що слідчі шукають те, чого не існує в природі. 

Після обшуків колектив Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти зробив заяву про продовження тиску на систему зовнішнього незалежного оцінювання, що ставить під загрозу проведення ЗНО у 2016 році. А голова Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук повторно подав заяву на звільнення, заявивши, що після подій в Івано-Франківську не бачить можливості далі працювати в команді, що є сьогодні при владі". 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: