fbpx

Сьогодні працівники Бурштинської ТЕС мають намір перекрити дорогу

Суспільство 11:30, 20.11, 2016

Люди вийдуть на протест, вимагаючи підвищення заробітної плати.

У неділю, 20 листопада, у Бурштині запланували акцію протесту. О 14.00 працівники Бурштинської ТЕС мають намір заблокувати пішохідний перехід поблизу вагоноперекиду. 

Про протест попереджали ще кілька днів тому. 

1

Нагадаємо, два місяці тому працівники Бурштинської ТЕС проводили попереджувальну акцію протесту – вимагали від власників "ДТЕК" підвищення заробітної плати на 100 відсотків, повернення надбавок за вислугу років, виплати разової грошової допомоги на час відпустки і приведення штатної чисельності до рівня, що був на 1 січня 2015 року. 

Тоді енергетики, які працювали на зміні, вийшли з цехів станції і, присівши перед адміністративним корпусом, мовчки якийсь час стукали касками по бетонці під’їзної дороги. До них приєдналися щонайменше 150-200 працівників станції, які стояли за зачиненими воротами, що ведуть на ТЕС. По завершенні акції вони передали свої вимоги керівникові "ДТЕК Бурштинська ТЕС" та водночас в. о. генерального директора ПАТ "ДТЕК Західенерго" Андрієві Шувару, інформує Галичина.

Голова профкому Бурштинської ТЕС Руслан Карвацький пояснив, чим обґрунтовують свої вимоги енергетики:

"Структурні підрозділи не лише Бурштинської, а й Добротвірської ТЕС (обидві станції входять до складу ПАТ "ДТЕК Західенерго". – Авт.) ухвалили рішення вимагати підвищення зарплати на 100 відсотків. Чому? Фірма, яка купила станцію, – прибуткове підприємство – у 2012 р. зобов’язувалася підвищувати зарплату на індекс інфляції. За три роки він становив 85 відсотків. Плюс 15 відсотків – це зменшення фонду оплати праці працівників ТЕС, що відбулося за цей час. Це з одного боку. З другого, в колективному договорі пунктом 3.4., який згодом скасували з порушенням процедури, передбачалося, що зарплата працівників станції має щороку підвищуватися на 25 відсотків. За 4 роки – 2012-2015 рр. – це також виходить 100 відсотків. Але власники станції цього інвестзобов’язання не виконали.

Ми вимагаємо також повернення виплати надбавок до зарплат за вислугу років. У нас є фахівці, які відпрацювали 20 і більше років. Люди розраховуються і їдуть до Польщі на роботу. У бригадах мало б бути 14 осіб, а насправді є 8, які працюють за себе і за тих, кого скоротили або ж виплатили 9 середніх зарплат для того, аби тільки люди звільнилися. А кадри мусять бути, бо в нас складне обладнання і нам потрібні спеціалісти. Щоб підготувати молодих, потрібен час. Два-три роки. Тому ми і ставимо вимогу, щоб повернули надбавку за вислугу років. Як це є на залізниці, у суддів, прокурорів, учителів, медиків. Представники адміністрації вже розрахували, що на ці виплати потрібно приблизно 3 млн грн. Оскільки орієнтовно 3 млн грн "ДТЕК" зекономив за рахунок того, що до Податкового кодексу були внесені зміни і зменшено суму сплати єдиного соціального внеску, то власники компанії, на наш погляд, могли б ці кошти якраз додати на виплату надбавок за вислугу років.

Крім цього, раніше, коли працівники станції йшли у відпустку, вони отримували разову грошову допомогу і могли із сім’єю  поїхати на відпочинок. Так само, як це роблять судді, прокурори, працівники органів державної влади. Нам цієї допомоги не виплачують. Але це теж не складно зробити. Насамкінець вимагаємо, щоб штатну чисельність привели у відповідність до тієї, яка була на 1 січня 2015 р. Чому? Коли "ДТЕК" у 2012 р. придбав компанію "Західенерго", то в колективі працювало 9000 робітників і спеціалістів. Нині нас близько 5000. Тобто дуже багато працівників скоротили, а додаткове навантаження лягло на тих, хто залишився".

КУРС писав, що 11 жовтня в Івано-Франківській облдержадміністрації відбулася нарада щодо вирішення проблемних питань Бурштинської ТЕС.

Андрій Шувар, директор "ДТЕК Бурштинська ТЕС", в. о. генерального директора ПАТ "ДТЕК Західенерго", вважає, що керівництво компанії виконує свої зобов'язання перед працівниками ТЕС:

"Сьогодні зарплата, яку отримують працівники станції, є однією з найвищих у регіоні і найбільшою у промисловості. У нас середня зарплата становить 8,9 тис. грн. Виплачуємо її двічі на місяць, і затримок з виплатою ніколи не було, незважаючи навіть на нестабільність у нашій роботі.

Бо працюємо ми у збиток – той тариф на електроенергію, за яким з нами розраховується державне підприємство "Енергоринок", не покриває навіть витрати за нашою собівартістю. Адже собівартість виробленої кіловат-години електроенергії на станції становить нині 111 копійок, а тариф, за яким з нами розраховується ДП "Енергоринок", – 106 копійок. Тобто мінус 5 копійок на кожній кіловат-годині, через що на сьогодні вже маємо орієнтовно 850 млн грн збитку.

На мій погляд, все те, що передбачено в акті і договорі купівлі-продажу пакету акцій ПАТ "Західенерго", в принципі виконується".

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: