fbpx

"Специфіка гірських населених пунктів має бути врахована при створенні госпітальних округів", – Дерев’янко

Суспільство 15:23, 13.09, 2016

Реформа децентралізації в сфері охорони здоров'я передбачає створення госпітальних (медичних) округів. В Івано-Франківській області планується створення трьох – у Коломиї, Калуші та Івано-Франківську.

Народний депутат від парії “ВОЛЯ” Юрій Дерев’янко та громадськість переконані, що необхідно створити ще один з центром у Надвірній, до якого входитимуть гірські населені пункти області.

Про це заявив Юрій Дерев’янко сьогодні під час наради з депутатами обласної, районної ради, сільських голів та представниками громадськості, де розглядалось звернення Громадської ради щодо створення такого округу.

Дерев’янко наголосив, що основним завданням децентралізації є забезпечення для людей висококваліфікованих, якісних медичних послуг. Заклади надання первинної медичної допомоги будуть розташовані в ОТГ. Вторинна ж допомога надаватиметься у лікарнях, які будуть знаходиться у так званих госпітальних округах. Це мають бути лікарні з високоякісним обладнанням та фахівцями.

“Зараз, якщо є проблема зі здоров’ям, – всі їдуть в Франківськ, бо обласна лікарня найкраща. Згідно з реформою, така повноцінна, максимально оснащена лікарня мала б бути в кожному госпітальному окрузі”,  зазначив Дерев’янко.

Так, експерт з питань місцевого самоврядування та адмінреформи Юрій Ганущак пропонує створити 3 госпітальні округи  в Івано-Франківську, Калуші, Коломиї.

Госпітальні округи формуватимуться згідно з критеріями. Зокрема, мінімальна кількість людей в центрі округу має бути 40 тис. людей, а весь округ має охоплювати і надавати послуги не менше 200 тис. мешканців. Також до округу мають входити території, які знаходяться більше як 50 км до центру, і добирання до нього займає більше як годину часу.

Дерев’янко та надвірнянці переконані, що має бути ще один гірський госпітальний округ з центром в Надвірній. Це туристичний край, де постійно є туристи, яким також буде потрібна медична допомога.

“Остаточне рішення буде приймати Уряд, Мінрегіонбуд з Міністром охорони здоров’я. Наше завдання – відстояти наш округ і захистити інтереси гірських районів”,  наголосив Дерев’янко.

Для цього депутат обласної ради від “ВОЛІ” Ольга Федишина підготує відповідне звернення до керівництва держави з проханням врахувати особливості гірських місцевостей та створити госпітальний округ з центром у Надвірній.

“Я підготую звернення. Для цього нам необхідна допомога лікарів, перелік медичних послуг, які надаються в Надвірнянському та інших районах, що можуть увійти до округу, відсоток людей, що отримує ці послуги. При цьому повинна бути згода громад інших районів, які б могли приєднатися до такого госпітального округу. Спільно ми маємо випрацювати пропозиції, перша з них – пониження планки мінімального населення, яке має обслуговувати округ”,  зазначила Федишина.

Також Дерев’янко пояснив, що загалом адміністративно-територіальна реформа передбачає створення громад і великих районів (префектів), сучасні адміністрації і ради будуть ліквідовані. Ці великі райони будуть здійснювати наглядову функцію за тим, чи правильно громади ухвалюють рішення відповідно до законодавства, якщо не правильно, префект буде звертатись до суду. Такі райони будуть збігатися з госпітальними округами. Тому, переконаний Дерев’янко, важливо створити госпітальний округ у Надвірній, що також дозволить зберегти район.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: