fbpx

Справа Жовніра: підсудний зізнався, що вимагав 150 тисяч доларів у підприємця

Суспільство 14:06, 15.05, 2017

Сьогодні, 15 травня, на засіданні в Івано-Франківському міському суді у справі екс-начальника Івано-Франківського регіонального відділення Фонду державного майна Зіновія Жовніра обвинувачений детально розповів, за які саме "послуги" і скільки грошей він вимагав у підприємців. Підсудний провину визнав, але заплутався у свідченнях – суддя призначив повний розгляд справи.

Сьогодні на судовому засіданні давав свідчення обвинувачений Зіновій Жовнір.  

На вимогу прокурора Зіновій Жовнір розповів деталі зустрічей з підприємцями Олегом Болотським і Коцюком, які збиралися купити на відкритих торгах "Коломийську паперову фабрику". Нагадаємо, екс-начальника Івано-Франківського регіонального відділення Фонду державного майна Зіновій Жовнір вимагав хабара за сприяння у зниженні оціночної вартості об'єкта

"Вони просили знизити ціну на аукціоні на паперову фабрику. Я пообіцяв написати листа у центральний апарат, переговорити з керівництвом, щоб пустити по зниженій ціні лот. Тому що даний об'єкт у зруйнованому стані і не продається багато років. Мав переговорити з головою фонду, але я з ним не дуже в контакті. Була розмова з Болотським, що мені буде винагорода після розмови з головою фонду у розмірі 20 тис. доларів…" – сказав Жовнір.

З Болотським підсудний зустрічався тричі, а гроші, за його словами, йому мав передати Коцюк. На початку жовтня минулого року під час зустрічі з Коцюком в Івано-Франківську вони домовилися, що Жовніру заплатять, коли об'єкт виставлять на аукціон. 4 жовтня Жовніру сказали, що є сума 20 тис. доларів. На цьому допит прокурора закінчився.

Адвокати спитали Жовніра про його стосунки з Коцюком. Жовнір повідомив, що знайомий з ним 5 років, мав приятельські стосунки. У серпні минулого року Коцюк запропонував познайомитися з Болотським. Разом їздили в Коломию дивитися на об'єкт – паперову фабрику. Торги тоді ще не були призначені, був тільки наказ з центрального апарату провести інвентаризацію. До того об'єкт майже 10 разів виставлявся на аукціон і не продавався. Цього разу фабрику планували виставити на аукціон за вперше введеною в Україні електронною біржею, тобто аукціон мав відбуватися за зниженням ціни, а не за підвищенням.

Відповідаючи, Жовнір слухав підказки дружини, яка прийшла підтримати його. Суддя Лев Кишакевич зробив дружині зауваження, пересадив на задню лаву і пообіцяв наступного разу оштрафувати, оскільки підсудний має відповідати самостійно. 

Суддя також поцікавився, чому в матеріалах справи фігурує сума 150 тисяч доларів, а на запитання прокурора Жовнір відповідав, що вимагав двадцять. Підсудний почав плутатися, зрештою, зізнався, що вимагав таки 150 тисяч. Мовляв, спершу домовлявся про 20 тисяч, але Коцюк пообіцяв, що якщо ціну знизить суттєво, то "винагорода" зросте до 150 тисяч доларів.

Суддя зауважив, що Жовнір неодноразово змінював покази: то спершу вимагав 20 тисяч, потім  30 тисяч, зрештою  150 тисяч. 

Прокурор нагадав, що обвинувачений визнав провину і попросив розглядати справу за спрощеною процедурою. Адвокати підтримали прокурора. Однак Лев Кишакевич заявив, що цього недостатньо, і у зв'язку з тим, що підсудний постійно міняв свідчення, призначив повний розгляд справи. 

Прокурор також подав клопотанея заслухати свідків Болотського та Коцюка. Суд задовольнив клопотання і зобов'язав прокурора забезпечити явку свідків 13 червня о 13 год.

Як повідомляв КУРС, Зіновія Жовніра затримали 4 жовтня на хабарі у 20 тисяч доларів. Це був перший "транш" – всього за свої "послуги" зі зменшення оціночної вартості приміщень ДП "Коломийська паперова фабрика" Жовнір вимагав від київського підприємця 150 тисяч доларів.
Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом отримання хабара за ст. 368 Кримінального кодексу України. Втім, до суду справу передали за значно м'якшою ч. 2 ст. 369-2 (зловживання впливом).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: