fbpx

Спроба відтворити маскарона: У Франківську влаштують фестиваль одного двору

Культура 15:36, 28.08, 2015

"Твій двір – твоє місто" – під таким гаслом в "Урбан Спейс 100" пройшла презентація проекту "Свято двору" та дискусія на тему "Що таке двір в розумінні містян?".

"Свято двору" – це соціально-мистецький проект, організований неформальною ініціативною групою "Супер Сусіди" в рамках Майстерні громадської активності. Фактично фестиваль одного двору.

Фест пройде в Івано-Франківську 29  30 серпня (початок о 13.00).

Протягом двох днів у центрі міста, у внутрішньому дворику будинку на вулиці Незалежності, 18, будуть проходити цикли заходів  "сусідський пікнік", лекції з урбаністики, майстер-класи з реставрації і благоустрою, літературні читання про місто, фотосушка, конкурс-пленер та показ фільмів.

29 серпня, як уточнила координатор проекту Марта Гладка, буде так званий "сусідський день", який передбачає прибирання, пікнік, читання, а надвечір – перегляд фільму.

30 серпня – день для містян із дискусіями, лекціями урбаністів зі Львова та Бучача, перформансами та майстер-класами для франківців. До речі, на майстер-класі з реставрації спробують відновити маскарона, який мешкав у цьому дворі з початку минулого століття, але був втрачений.

"Наша ініціатива має три основні цілі,  пояснила Марта Гладка,  створити платформу для міжсусідської комунікації в нашому дворі. А також привернути увагу громадськості міста до проблеми збереження архітектурної спадщини міста на прикладі нашого конкретного двору. Також ми би хотіли стати зразком якісної ініціативи для інших дворів та будинків Івано-Франківська".

"Наш двір – це пам’ятка архітектури. Будинки зведені тут у 1909 році. Мешканці цих будинків, які недавно зайшли сюди, не завжди адекватно з цією спадщиною поводяться. Якщо ми навчимося поводженню, то зможемо її зберегти",  повідомив про свою участь у проекті мешканець двору, франківський видавець Василь  Іваночко.

"Дворики – це є досі не оцінений ресурс нашого міста,  відгукнувся на проект головний архітектор міста Володимир Гайдар. – Двори Франківська  це міні-урбаністика. Це не тільки фасад, а передовсім простір для життя. Простір для співмешкання  в широкому розумінні цього слова. Не тільки для спання, як нам втовкмачували в радянський період. Це місце для життя, для спільного життя – не тільки в утилітарному сенсі, а передовсім у сенсі спілкування. Тому так важливо організувати дворик для однієї "сусідської" родини".

За словами Володимира Гайдара, організація двориків зможе зрушити і змінити урбаністику цілого міста.

"Люди, які живуть у середмісті, зараз перестали відчувати опору тих дворів і вулиць, де вони мешкають. Згадуючи давніші часи, те, що я з центру, з цього кварталу, завжди було вагомою опорою для мене. Дуже важливо мати можливість такого входу у спільний простір, коли люди знають один одного – знають про життя, проблеми, радості. Добросусідство передбачає щось більше, ніж родинні чи мафійні зв’язки – це культура особистого спілкування людей, які знають один одного, певно, найближче в житті",  додав учасник проекту, куратор літературних читань на "Святі двору" Тарас Прохасько.  

Під час фестивалю організатори проекту будуть збирати кошти на реставрацію будівель у своєму дворі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: