fbpx

Станиславівські оголошення: чому місто любило "Батю"

Наша історія 18:41, 14.09, 2016

Що можуть продавати в магазині, який усі називають "Батя"? Це всього лише взуття. В Станиславові у тридцятих роках минулого століття по вул. Карпінського, 20 (нині вул. Галицька) працював магазин взуття популярної чеської марки "Bata". Прийнято вважати, що назва "Батя" була своєрідним прізвиськом крамниці, її народною назвою. Насправді ж усе трохи складніше.

В 1894 р. в чеському містечку Злін син чоботаря Томаш Батя разом з братом Антоніном і сестрою Анною відкрили фірму з виготовлення й продажу взуття. Чеською мовою прізвище власників писалось Baťa, а звучало подібно до "баця". Пізніше, з виходом компанії на міжнародні ринки, апостроф з назви прибрали, а магазини почали називати "Бата" або "Батя".

Як бачимо з реклами в газеті "Станиславівські вісті" від 29 серпня 1937 р., саме в магазині "Батя" мешканці Станиславова мали нагоду придбати "найкраще і найліпше взуття і панчохи".

СтаниславівПольськомовна реклама повідомляє, що там можна було розжитися практичним взуттям на гумовій підошві. Жіночі черевики вартували 6,90 злотих, чоловічі – 8,90, а особливо міцні черевики з волової шкіри пропонували за трохи вищу ціну – 11,90 злотих.

Фірмовим виробом, який приніс фірмі "Батя" всесвітню славу, стали туфлі з парусини зі шкіряними вставками, які називали "батовками". Вони були дешевими, зручними і легкими, тож їх охоче купували. Чоловіки також віддавали перевагу модним двоколірним туфлям, наприклад бежево-коричневим. Крім того, вони носили гамаші – своєрідні гетри з цупкої матерії, які закривали ноги до коліна й верхню частину взуття.  Гамаші служили для утеплення й оберігали взуття від пилу і бруду. Жінки носили туфлі з заокругленим носком і на невисокому фігурному каблучку, а також взуття на танкетці.

В 1924-1938 рр. зарплата кваліфікованого працівника в тодішній Польщі складала 70-120 злотих у місяць, тож, як бачимо, ціни у крамниці "Батя" були цілком доступними, а якість взуття була високою. Справа в тому, що власники за роки існування фірми створили справжню імперію. Вони відкрили не лише фабрику вичинки шкіри і виробництва взуття, а й завод паперової упаковки, тканин для взуттєвої підкладки, фабрику і майстерню для механічного обладнання. Крім того, будували "Baťovy domky" – індивідуальне житло й гуртожитки для робітників. Такий підхід дозволяв суттєво знижувати ціну взуття, не погіршуючи його якості.

Станиславів

Магазин "Батя" (зліва).

Крамниці "Батя" не нехтували й рекламою. В 1936 р. їхня рекламна кампанія прогриміла на всю тодішню Польщу. Двоє добровольців вирушили пішки навколо всієї країни у черевиках "Батя", щоб продемонструвати, що це взуття не лише зручне, а й надзвичайно витривале.

Взуття компанії "Батя" продається і в наші дні, але фірмового магазину в нашому місті вже, на жаль, немає. 

Олена БУЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: