fbpx

Старовинний залізничний двірець у Татарові перекрили сертифікованою черепицею: пам'ятку готують до зими

Наша історія 12:33, 18.11, 2014

У Татарові тривають роботи з відновлення пам'ятки архітектури – залізничного двірця, зведеного за часів Австро-Угорщини.

Про це повідомив на своїй сторінці у Фейсбук редактор газети "Яремчанський вісник" Олег Дзем'юк

"На вокзалі робота кипить… Зроблено повністю перекриття даху якісною та сертифікованою німецькою металочерепицею, встановлено нові металопластикові вікна, а до зими планується змонтувати двері. Принаймні у цьому мене переконував старший по об’єкту, досвідчений монтажник-висотник львівської фірми "Граніт" Ярослав Андрійчук", – пише Олег Дзем'юк. 

За словами журналіста, скоріш за все ремонтні роботи на вокзалі буде "заморожено" до весни. Ця пауза пов’язана із проектними роботами, адже архітектори плануватимуть розміщення внутрішніх вокзальних приміщень та їхнє подальше призначення. Хоча будівельник не відкидає можливості відкриття на вокзалі квиткової каси ще до нового року, принаймні такі розмови мали місце серед керівництва Львівської залізниці.

Пан Ярослав відзначає, що вокзальна будівля була надзвичайно запущеною та протікала у багатьох місцях, тож їм прийшлося поміняти майже 95% дерев’яних балок. "Ще одну зиму споруда просто не пережила б, – зауважує фахівець, – і навесні прийшлося б зносити весь другий поверх, а, можливо, й частину першого". Окрім того, приміщення будівлі, а особливо підвали були надзвичайно захаращені побутовим сміттям, якого залізничники вивезли аж два повнісінькі вагони.

Щодо подальших планів реставрації вокзальної споруди, то, як зауважив Ярослав Андрійчук, вокзал очікує кардинальне перетворення у сучасну споруду зі збереженням автентичного вигляду. Цілком можливо, що фасад позбудеться штукатурки і заблищить австрійською відшліфованою цеглою. 

Буде проведено і благоустрій привокзальної території. Зокрема, довколишню територію встелять бруківкою, огородять і облаштують автомобільну стоянку. Окрім того, планується відновити повноцінну станцію із черговими, встановити ще одну колію та, відповідно, все необхідне залізнично-технічне обладнання.

На завершення будівельник додав, що зараз завершено тільки 25-30% реставраційних робіт із запланованого обсягу.

Нагадаємо, попри численні звернення громади Татарова "Укрзалізниця" роками не звертала уваги на руйнування пам'ятки архітектури. На початку минулого року громада Татарова навіть пропонувала "Укрзалізниці" відремонтувати пам'ятку власним коштом, але для цього залізничники повинні були передати споруду селу. Ті на пропозицію не пристали.

Вимоги мешканців Татарова підтримала Яремчанська міська рада, на території якої розташований Татарів. Мешканці також звернулися до народного депутата Юрія Дерев'янка, який підтримав громаду депутатськими запитами до обласної влади та залізничників. У відповіді на депутатський запит Юрія Дерев'янка від 30 травня 2013 року "Укрзалізниця" повідомила, що на капітальний ремонт станції у Татарові потрібно 3 млн грн і обіцяла виділити ці кошти в 2014 році. 

Як повідомляв КУРС, роботи з реконструкції пам'ятки архітектури – залізничного двірця в Татарові –"Укрзалізниця" розпочала у вересні цього року

Фірма "Граніт" – генпідрядник Львівської залізниці. Будівельна організація має тридцятирічний досвід відновлення "колійових" споруд, зокрема "Граніт" відновлював вокзали в Яремчі та Ворохті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: