fbpx

Старунський носоріг та інтерактивний простір: у Франківську активісти пропонують осучаснити краєзнавчий музей

Наша історія 17:36, 09.12, 2016

ГО "Інтелект UA" розробила проект осучаснення Івано-Франківського краєзнавчого музею. Ратушу пропонують відремонтувати, зробити комфортною та інтерактивною для відвідувачів.

Голова ГО "Інтелект UA" Марія Козакевич розповіла, що пам’ятає краєзнавчий музей таким, як він є, ще змалку. Подорожуючи різними країнами та відвідуючи там музеї, вирішила, що "серце Івано-Франківська" (міська ратуша) також має бути привабливе для відвідувачів і відповідати сучасним світовим тенденціям.

"Я бачу, наскільки наші музеї відрізняються від закордонних. Я бачу, наскільки цікаво там дітям завдяки інтерактивності та сучасним мультимедійним сучасним системам, які там є. Бачу також, наскільки це навчання у формі гри є для дітей корисним та ефективним, – розповіла Марія Козакевич. – Діти, відвідуючи такі музеї, самі починають малювати свої креслення, роблять висновки, що наука – це дуже цікаво, і хочуть стати науковцями. Такі дитячі висновки дуже надихають створити і в Івано-Франківську сучасний, динамічний, живий музей".

1

На втілення проекту активісти працюють над заявкою для отримання грантових коштів від Євросоюзу в рамках Програми транскордонної співпраці Польща – Білорусь – Україна. При цьому проект готують разом із партнером  Люблінським музеєм (м. Люблін, Польща), який, за словами Марії, перебуває в кращому стані, ніж франківська ратуша. Загалом очікують отримати близько двох мільйонів євро. Також активісти сподіваються на співфінансування від міської та обласної влади.

Марія Козакевич зазначає, що першочерговим є питання ремонту самої будівлі ратуші, а тоді вже оновлення музейних фондів та створення кінцевого музейного продукту.

"Перед тим, як говорити про новий музейний продукт, дуже важливим є питання покращення самих фізичних умов і стану самої ратуші. Тут є дуже багато проблем, таких як, наприклад, відсутність вентиляції і кондиціювання. На першому поверсі через те, що в підвалі досить сиро, стіни покрилися грибком і пліснявою. Це ми бачимо і відчуваємо в повітрі. Ми бачимо також стару підлогу, застаріле неякісне освітлення", – зазначає Марія Козакевич.

При цьому втручань у саму архітектуру будівлі не передбачається. Після реставрації активісти пропонують створити інфраструктуру всередині будівлі, починаючи від облаштування гардеробу, вбиралень і завершуючи невеличкою кав’ярнею та сувенірною крамницею.

Щодо самої експозиції, то вона має бути інтерактивною із своєрідними "забавками", які ефективно і наочно зможуть відвідувачам розповісти і про історію, і про культуру. Допоможуть у цьому мультимедійні пристрої. Відповідно будуть створені нові екскурсійні програми, майстер-класи, лекції, квести.

Фонди музею можна буде поповнити і кількома "родзинками". Однією з них може стати Старунський носоріг, рештки якого на початку минулого століття знайшли на Богородчанщині. Через те, що на той час у Франківську ще не було краєзнавчого музею, носорога передали у Краківський природознавчий музей у Польщі.

"У Кракові ми були місяць тому і спілкувалися з музейниками. В нас є домовленість про те, щоб зробити копію цієї дівчинки-носорога Льодовикового періоду. Тому хочеться її зробити однією з родзинок нового музею", – зазначила Марія Козакевич.

У музейних фондах є також частинка в’їзної Галицької брами, датована XVII-XVIII ст. Її знайшли під час розкопок на початку 2000-х років на вулиці Галицькій.

2

"Маючи фонди понад 120 тисяч одиниць, Івано-Франківський краєзнавчий музей може стати якісним інструментом у вихованні патріотичного, активного, відповідального, духовно багатого, креативного молодого покоління", – додала Марія Козакевич. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: