fbpx

СТЕК лякає мешканців на Білозіра, 4 високими тарифами та закликає перейти на автономне опалення

Суспільство 19:46, 07.08, 2017

Минулого тижня мешканці будинку по вулиці Білозіра, 4 в Івано-Франківську отримали повідомлення від ТОВ "Станіславська теплоенергетична компанія", що в будинку значно зростуть тарифи на централізоване опалення у зв'язку з відключенням району Хоткевича від мереж СТЕКу.

У повідомленні мешканцям будинку пропонують перейти на автономне опалення.

"Тому для вашого будинку економічно доцільно здійснити відключення від мереж централізованого та встановити індивідуальне опалення", – йдеться у повідомленні.

1

Наприкінці травня в ДМП "Івано-Франківськтеплокомуненерго" повідомили про реконструкцію магістральної теплової мережі по вул. Стуса з підключенням споживачів двох мікрорайонів: вул. Хоткевича та Надвірнянської. Тобто навколишні будинки відключають від мереж СТЕКу та передають їх на обслуговування ТКЕ. Роботи проводяться за рахунок кредитних коштів Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) та гранту від Шведського агентства співробітництва для міжнародного розвитку (SIDA) на покриття витрат для проекту з централізованого теплопостачання. Відтак, крайній будинок по вулиці Білозіра, 4 став невигідним ні СТЕКу, ні ТКЕ.

У СТЕКу підтвердили, що надіслали мешканцям будинку повідомлення про можливе зростання тарифів та доцільність переведення цього будинку на автономне опалення.

"Мешканців будинку повідомили про те, що в результаті перепідключення споживачів двох мікрорайонів міста, вулиць Хоткевича і Надвірнянської, до котельні ДМП "ІФТКЕ" значно зростуть витрати на централізоване опалення та постачання гарячої води для цього будинку. За попередніми розрахунками, тариф на послугу з централізованого опалення та постачання гарячої води зросте орієнтовно на 22,8%. Крім того, було зазначено, що таке перепідключення буде виконано ДМП "ІФТКЕ" без проведення відповідних гідравлічних розрахунків теплових мереж, а отже, ТОВ "СТЕК" не може гарантувати надійне теплопостачання цього будинку протягом наступних опалювальних сезонів. Це пов’язано з тим, що житловий будинок № 4 на вул. І. Білозіра стане кінцевим споживачем, і для забезпечення його тепловою енергією теплоносій доведеться подавати по трубопроводах діаметром 630 мм протяжністю 472 м!" – пояснює директор директор "Станіславської теплоенергетичної компанії" Сергій Мельник.

За його словами, оскільки централізоване теплопостачання житлового будинку № 4 на вул. І. Білозіра від мереж СТЕКу в ситуації що склалася, буде економічно та технічно недоцільне, мешканцям було запропоновано розглянути можливість переведення цього будинку на автономне опалення.

Нагадаємо, що перейти на автономне опалення можна за умови 100% згоди мешканців будинку. У будинку на Білозіра, 4 є 44 квартири. Приблизно половина з них мають індивідуальне опалення. Тому невигідно подавати тепло у цей будинок і для Теплокомуненерго.

"Цей будинок на Білозіра справді важко технічно підключити до ТКЕ, але якщо люди не погодяться на автономне опалення, будемо шукати технічні можливості",  розповів заступник директора ДМП "Івано-Франківськтеплокомунерго" Ігор Угриновський.

При цьому він зазначив, що тарифи на теплопостачання та гарячу воду не зростуть. Угриновський нагадав, що наразі тарифи у ТКЕ приблизно на 10% нижчі за тарифи СТЕК.

Однак, за його словами, від СТЕКу до ТКЕ не надходило ніяких офіційних звернень щодо відмови від обслуговування цього будинку.

"Чи буде у цей будинок подавати тепло СТЕК чи ТКЕ, у будь-якому разі без тепла людей не залишимо",  обіцяє Угриновський.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: