fbpx

Стихійні сміттєзвалища на Косівщині загрожують екологічною катастрофою. ФОТО

Суспільство 11:30, 27.10, 2016

Через відсутність полігону чи сміттєпереробного заводу Косівщина потопає у стихійних сміттєзвалищах. Їх будівництво у районі є вкрай необхідним для збереження екології, здоров'я та повноцінної життєдіяльності місцевих жителів.

Цю проблему на сесії Косівської районної ради гостро порушив депутат від партії "ВОЛЯ" Петро Іванишин, інформує прес-служба партії.

В районі склалась катастрофічна ситуація зі сміттям. Після того, як на Грабовецькому сміттєзвалищі у Львові сталась трагедія, Коломия заборонила приймати сміття з територій за межами Коломийського району, куди до цього звозили сміття і з Косівщини. У самому ж Косівському районі немає ні полігону, ні переробного заводу.

"Кількість сміття з кожним днем збільшується. Виникають стихійні сміттєзвалища, і вони будуть виникати. Навіть якщо локалізувати одне стихійне сміттєзвалище – це не вирішить проблеми. І якщо його вивезти, через місяць на тому самому місті або неподалік утвориться те саме сміттєзвалище,  каже Іванишин.  Людям просто нікуди вивозити сміття". 

Петро Іванишин звернув увагу на те, що такі сміттєзвалища можуть призвести до екологічної катастрофи. За його словами, третина косівчан користується водою з річки: вони і п’ють цю воду, і використовують її для технічних потреб, у цій же річці купаються діти. Через це люди часто хворіють, гине риба. Засмічуються не лише річки і потоки, а й узбіччя, яри, ліс.

Вся проблема зі сміттєзвалищами лягла на плечі сільських голів. Місцеві жителі, підприємці самотужки намагаються покращити ситуацію. Місцевий підприємець Роман Лукачук, до прикладу, за власний кошт збирає сміття, сортує, окремо здає скло, окремо пластмасу, а решту відвозить на полігон. 

"Така ініціатива є дуже доброю, але поки що він отримує підтримку тільки на рівні сільської ради. І якби такої підтримки було більше від місцевої влади, області, то знайшовся б вихід із цієї проблеми", – наголосив депутат.

За його словами, питання створення полігону чи сміттєпереробного заводу знаходиться в підвішеному стані вже не один рік. 

"Якщо цю проблему не вирішити – мешканці Косівщини потонуть у смітті",  вважає він.

Петро Іванишин закликав районну владу взяти ініціативу у свої руки і знайти нарешті вихід із цієї ситуації. В результаті керівництво райради запевнило Іванишина, що буде створена група, в яку входитимуть голови фракцій, депутати, сільські голови, і всі спільно шукатимуть вихід із цієї складної ситуації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: