fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Політика
  • Ветерани проти Марцінківа: у суді адвокати виправдовують мера оціночними судженнями, атовці цікавляться, чи можна його називати тряпкою

Ветерани проти Марцінківа: у суді адвокати виправдовують мера оціночними судженнями, атовці цікавляться, чи можна його називати тряпкою

Політика 16:21, 16.09, 2016

Справу слухає міський суд Івано-Франківська. Учасники АТО позиваються до міського голови Руслана Марцінківа за наклеп: мер публічно називав ветеранів рейдерами і заявляв, що ті працюють "на будівельну мафію". Ветерани вимагають спростування, вибачень і матеріальної компенсації, яку витратять на допомогу інвалідам і родинам загиблих.

Конфлікт, який спричинився до позову, розгорівся між головою міста Русланом Марцінківим і міською Асоціацією учасників АТО 14 липня цього року, коли під час зустрічі мер публічно звинуватив франківських ветеранів АТО в роботі на "будівельну мафію" та назвав "рейдерами". 

Позови "Про захист честі, гідності, ділової репутації та відшкодування моральної шкоди" до міського голови та міської ради Івано-Франківська подали ГО "Обласна спілка учасників АТО" та "Спілка добровольців АТО Прикарпаття". Атовці вимагають в обох позовних заявах від мера спростувати свої заяви як неправдиві, вибачитися та стягнути з Марцінківа і міськради по 100 тисяч гривень моральної шкоди. Гроші, як зазначено в позовах, підуть на покращення житлових умов сімей загиблих та інвалідів АТО. 

На стороні позивачів виступили голова Спілки добровольців АТО Прикарпаття Василь Андріїв, голова Обласної спілки учасників АТО Тарас Кузь і адвокат Володимир Бандура. Михайло Жиляк представляє відповідача – міського голову Руслана Марцінківа, міську раду захищає Андрій Устінський.

1

Представник Марцінківа подав заперечення на позовну заяву ветеранів. Натомість позивач Василь Андріїв заявив клопотання про виклик трьох свідків з тих осіб, які були присутні, коли міський голова дозволив собі образливі вислови в бік учасників АТО, – побратима Тараса Шпука, журналіста Тетяну Соболик, заступника міського голови Олексія Кайду. Представник Марцінківа заперечив, його підтримав представник міськради. Однак суддя задовольнила клопотання про виклик свідків.

Представник ветеранів заявив ще одне клопотання – витребувати у Марцінківа докази, що атовці рейдери і виконують політичне замовлення.

"У матеріалах відеозйомки, які долучені до справи, чітко видно, що очільник міста Марцінків називає учасників АТО представниками мафії, людьми, які виконують політичні замовлення. І він вказує, що ці люди виконують вказівки Олександра Шевченка. Тому я б попросив суд витребувати докази, що мій довіритель є представником мафії, є рейдером, виконував політичну волю Шевченка",  звернувся до суду Володимир Бандура.

На заперечення представників Марцінківа і міськради він відповів: "Сумніваюсь, що Марцінків надасть докази причетності Андріїва до мафії. Тож краще, якщо суд буде витребувати докази, ми не хочемо затягувати справу запитами і відписками. Якщо ці докази є, то ми схилимо голову, вибачимося перед Марцінківим і відкличемо позовну заяву".

Однак суд відмовив у клопотанні Бандурі. Адвокат наполягав і посилався на те, що на відео мер говорить про докази.

"На диску видно, що це не є звинувачення у сторону учасників АТО, а лише оцінка дій пана Андріїва у той час – оціночне судження",  заперечив представник Марцінківа.

"Міський голова усвідомлює, за кого ми боремося. У жодному проханні до міського голови не звучала фамілія Андріїва, лише за хлопців",  виступив Василь Андріїв.

Він поставив вимогу особистої присутності Руслана Марцінківа у суді, на що суд відмовив у зв’язку з присутністю його представника.

Представник Марцінківа долучив до справи розпорядження міського голови про призначення Василя Андріїва і Тараса Кузя на посади радників міського голови. "Якщо я радник міського голови і займаюся рейдерством, представляю будівельну мафію, то чи не являється Руслан Марцінків моїм покровителем?!"  знайшовся Андріїв.

Позивачі просили надати доказати того, що Кузь і Андріїв були офіційно призначені радниками Марцінківа і отримали відповідні посвідчення. "Ні розпоряджень про наші призначення, ні посвідчень радників ми не бачили",  стверджував Андріїв.

Суддя відзначила, що підставою для розпорядження про призначення на посаду радників є заяви. "Ніякої заяви я не писав",  відреагував Кузь. Представники захисту не знали, чи є ці обидві заяви, і пообіцяли підняти первинні документи. Суд долучив розпорядження до справи.

В ході розгляду клопотань до заперечення мера долучили також лист патронатної служби щодо скандальної наради 14 липня. У листі сказано, що це не була зустріч з учасниками АТО, як вказано у позовній заяві, а обговорення продовження договору оренди земельної ділянки по вулиці Целевича.

Як наголосив представник ветеранів адвокат Бандура, відповідачі намагаються переконати суд, що це були оціночні судження мера.

"Але, перепрошую, заперечити його слова не можна, за них треба відповідати. Вважаю, що чиновник не має права на емоції. Ми вважаємо, що за слова, які образили людей, треба відповідати. Цей публічний виступ принизив учасників АТО, направив громадську думку на те, що учасники АТО мають якісь свої інтереси, представляють інтереси певних політичних сил, і тому ми просимо його спростувати",  вимагав адвокат.

Однак представник Марцінківа Жиляк продовжував наполягати, що міський голова під час суперечки не ображав учасників АТО, а лише висловив свою думку про Василя Андріїва, і це лише оцінка, право на яку йому дає свобода думки і слова. 

У цей момент ветеран АТО, голова Спілки добровольців Прикарпаття Василь Андріїв жбурнув у Жиляка грошима. 

"Якщо я зараз називаю Руслана дебілом, продажною тряпкою, то це є мої оціночні судження? Прошу відповісти?"  обурився Андріїв.

"Це не стосується суті розгляду справи",  відповіла суддя і попросила прибрати гроші. 

"Мер був офіційно на робочому місці. А ви зараз доводите, що це є вислови фізичної особи і її оціночні судження. Вам не здається, що рішення по цьому суду може стати прецендентом для інших чиновників називати всіх громадян, які до них приходять, рейдерами і мафією, вважаючи це оціночними судженнями?" – поцікавився у судді Андріїв. 

Суперечка затягнулася, сторони наполягали на своїх аргументах. Врешті, суд оголосив перерву: наступне засідання, на якому опитують свідків, призначили на 7 жовтня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: