fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • Суддя звільнила від відповідальності водія авто, яке наїхало на Сергія Дідича, – невідомі подробиці загибелі прикарпатського героя Небесної Сотні

Суддя звільнила від відповідальності водія авто, яке наїхало на Сергія Дідича, – невідомі подробиці загибелі прикарпатського героя Небесної Сотні

Суспільство 14:40, 13.03, 2016

Журналіст Юрій Бутусов прокоментував судове рішення стосовно Леоніда Бібіка, який 18 лютого 2014 року у Фортечному провулку в Києві на смерть збив івано-франківського сотника Сергія Дідича.

Прологом до коментаря став пост у Фейсбук активістки Євгенії Закревської. Вона обурилася застосуванням у суді закону про недопущення переслідувань під час мирних протестів. Як приклад навела судове рішення про звільнення від відповідальності Леоніда Бібіка, який під час подій на Майдані 18 лютого збив двох протестувальників. Сотник з Івано-Франківська Сергій Дідич загинув під колесами вантажівки. 

Головний редактор "Цензор.нет" Юрій Бутусов на своїй сторінці у Фейсбук пояснив, чому так сталося, і описав перебіг подій, які призвели до смерті Сергія Дідича. Перед тим, як розповісти невідомі широкому загалові подробиці його загибелі, Юрій Бутусов повідомив, що довго не хотів писати про трагедію, але оскільки ця інформація після рішення суду стала відкритою, то "тут дуже важливі точні акценти".  

Журналіст подає своє бачення того, що відбулося.

"18 лютого, під час розгону демонстрації протесту на Інститутській і в Маріїнському парку, коли вже були вбиті перші демонстранти, коли були вже побиті десятки громадян, доведені до відчаю люди почали чинити спротив правоохоронцям.

Всі знають відоме відео, коли вантажівка намагається протаранити колону "Беркута" і внутрішніх військ на Інститутській. За кермом цієї машини знаходився майданівець Леонід Бібік, який ризикнув своїм життям і вирішив наїхати на колони силовиків, які йшли в наступ. Чи був цей вчинок розумним, чи стався у стані афекту? На вулиці не було нікого, і рух машини був помітний здалеку – насправді шансів повернутися практично не було. 

На відході на підніжку машини заскочили два працівники міліції і в упор розрядили у водія дві обойми. Бібік був поранений, але якимось дивом керував машиною. Бібіку вдалося розвернутися і незважаючи на те, що по ньому відкрили вогонь, прорватися назад до демонстрантів, які відступали. 

Очевидно, що Бібік в цій ситуації керувався емоціями, тому що міліціонери були озброєні вогнепальною зброєю, і з цією самогубчої атаки він міг не повернутися. Це була самопожертва, і Бібіку дуже пощастило, що він повернувся живим. Під час цієї акції жоден з правоохоронців не постраждав. Але психологічний ефект був величезним.

На жаль, під час цього маневру сталася трагедія Сергій Дідич, на Інститутську вибіг поранений під час зіткнення з міліцією у Маріїнському парку майданівець Сергій Дідич. Машина наїхала просто на Дідича. Стосовно іншої людини, на якого також був наїзд машини, інформації досі немає, – можливо, він залишився живим. 

Сергій Дідич загинув в результаті цієї травми. 

Леонід Бібік не знав про цю трагедію. Він вважав, що вчинив правильно. Він був доведений до відчаю, як і всі решта майданівці. 

Тому Бібік не ховався, а заявив відкрито, що саме він був за кермом тієї машини. Поводився відкрито і під час слідства. Повністю визав свою вину. Його зізнання і стало основою для розслідування, – хто б його знайшов, якщо би він захотів зникнути?

На всіх громадян, які стали учасниками протестів на Майдані і вчинили правопорушення, пов'язані з необхідною самообороною від незаконних дій влади і співробітників міліції, поширюється амністія відповідно до спеціального закону ВРУ. 

Бібік діяв, щоби зупинити незаконні дії працівників міліції, і вчинив наїзд на Дідича під час цієї акції. Він повністю визнав свою вину, і вину з нього ніхто зняти не може. Але, за законом про амністію, він не може бути притягнутий до кримінальної відповідальності.

Цей випадок  єдиний на цей час доведений приклад, коли в результаті дій майданівців загинув інший громадяднин, не співробітник силових структур. 

Я не бачу тут сенсації. Це не окремий випадок  це наша спільна трагедія",  пише Бутусов. 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: