fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • Сили нерівні, але це не значить, що треба змиритися і потерпати, – Віталій Жугай про російсько-українську інформаційну війну

Сили нерівні, але це не значить, що треба змиритися і потерпати, – Віталій Жугай про російсько-українську інформаційну війну

Суспільство 14:52, 23.12, 2016

В Івано-Франківському університеті права ім. Короля Данила Галицького експерт-консультант у сфері PR і маркетингу, кандидат філологічних наук Віталій Жугай розповів про ведення інформаційних воєн і методи мінімізації їх впливу на громадян.

Зокрема, йшлося про те, що діється в інформаційному полі України, а також Росії, Європи та Америки, де у цю сферу вливають величезні кошти. Сьогодні інформаційні війни впливають на суспільство, розколюють його та лякають людей.

"Деякі вчені та представники аналітичних підрозділів розвідувальних служб вважають свого роду "бомбардування" біженцями спробою поділити Європу. Оскільки в Європі неоднозначні процеси і вже є болючий процес "Brexit". І без того у Молдові переміг проросійський президент, який вже згортає те, що було передбачено Асоціацією з ЄС. Прогнозовано, що проросійську політику буде вести і проросійський президент Болгарії. У Німеччині від перевантаження біженцями і втікачами настає втома від їх проявів, як наприклад нещодавні атаки на різдвяному ярмарку. Вони лякають суспільство, міняється думка, суспільство втомлене від толерантності. Дуже ймовірно, що Ангела Меркель може не стати знову канцлером, тобто складається ідеальна обстановка для агресора – сусідньої з нами держави. Можна собі уявити, якою буде безкарність і масштаб наступних дій", – розповів Віталій Жугай.

Але він наголошує, що це не песимістичні прогнози, а привід критично оцінити ризики, а також все, що зроблено і що можна зробити.

"Починаючи з можливостей військового протистояння і продовжуючи інформаційну протидію, ми не завжди повинні діяти симетрично. Це пов’язано із кількістю населення, територією, коштами, ресурсами і роками підготовки… Сили нерівні, але це не значить, що треба змиритися і потерпати",  наголосив Віталій Жугай.

Зустріч відбулася у рамках проекту "Українська журналістика в умовах гібридної війни".

Довідково:

Віталій Жугай – експерт-консультант у сфері PR і маркетингу, кандидат філологічних наук, спеціальність "Журналістика". Практичний досвід роботи: на телебаченні, радіо, у друкованих ЗМІ. Також у проектах USAID, фонду "Євразія", фонду "Відродження", фонду Карнегі, координатора проектів ОБСЄ в Україні, Програми Фулбрайта (Міжнародний інститут освіти), Міжнародної фінансової корпорації (Група Світового банку).

Консультував депутатів Верховної Ради України. Викладав журналістські дисципліни та пов’язані з інформаційними процесами курси в Ужгородському національному університеті, Дипломатичній академії України, Авіаційній академії (Київ), Українському католицькому університеті (Львів).

Навчався у Львівському національному університеті, Українському вільному університеті в Мюнхені, проходив стажування у всесвітній службі Бі-Бі-Сі в Лондоні, Мангеттенському коледжі комунікацій (Нью-Йорк, США). Випускник програми імені Фулбрайта. Протягом року проводив наукове дослідження в Кеннан-інституті Вудро Вілсон центру для міжнародних дослідників у Вашингтоні, США. Автор багатьох наукових і публіцистичних статей, кількох книг про українську діаспору.

Про проект “Українська журналістика в умовах гібридної війни”:

Мета проекту – забезпечити підготовку представників івано-франківських ЗМІ до ефективної роботи в умовах військового конфлікту між Україною та Росією, до професійного висвітлення оперативної інформації та вміння об’єктивно оцінювати її потік з різних джерел; а також навчити протистояти методам гібридної війни, яку ведуть російські мас-медіа.

В рамках проекту буде проведено серію навчальних семінарів для журналістів та кореспондентів місцевих та національних ЗМІ. Запрошуємо до співпраці та слідкуйте за анонсами.

Проект впроваджує Івано-Франківський прес-клуб реформ у партнерстві із Регіональним туристично-інформаційним центром за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди виконавців, учасників проекту не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: