fbpx

Театр для діалогу: у Франківську показали незвичну виставу про жінок і війну на Сході

Культура 17:22, 23.10, 2016

23 жовтня в Івано-Франківську публіці представили форум-виставу про жінок, війну та мир. Формат "форуму" незвичний тим, що дає можливість аудиторії після вистави втручатись у сюжет та випробовувати власні ідеї.

Вистава створена жінками, котрі були змушені переїхати у зв’язку з бойовими діями та анексією Криму і тепер живуть на території Львівської та Івано-Франківської областей. В основу сюжету лягли реальні історії цих жінок. Жодна з учасниць вистави не є професійною актрисою.

"Учасниці нашого театру хочуть поговорити з іншими людьми про свої проблеми – виступаючи на сцені. Сьогодні ми зібрали групу жінок, що мають сумний досвід переселення з Криму та зони АТО, а також активісток громад Прикарпаття та Львівщини. Наші учасниці досліджують себе, свої історії та свій досвід, після чого виступають сцені. Ролі підбирали за принципом життєвості ситуацій для самих актрис, адже вони гратимуть ролі чиновників, активістів, переселенців", – розповіла Оксана Потапова, співзасновниця організації "Театр для діалогу".

Також, за словами Оксани Потапової, після театральної частини відбудеться сам "форум" – діалог, обговорення побаченого, і не лише словесне. Мова йде про діалог через дію та через гру, інформує ГК.

"Чиновники, взагалі, досить рідко бувають добрими, особливо якщо приходити до них з проблемами. А якщо просто поговорити чи порадитись, то всі вони одразу стають добрими. Втім, можна припустити, що вони дійсно не мають можливості вплинути на нашу ситуацію", – зазначила одна з актрис, Лариса Пантелюк, керівник ГО "Всеукраїнське об’єднання "Українці Донбасу і Криму".

Першим з показаних сюжетів була сценка діалогу між переселенкою з дитиною та місцевою чиновницею. В ній переселенка з Донецька просила видати дозвіл на бізнес – торгівлю екологічно чистим морозивом, а посадова особа ігнорувала нагальні проблеми жінки та говорила "зайти через місяць, і ми подумаємо".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: