fbpx

Технічні кандидати гальмують роботу ДВК у 85-му окрузі. ІНФОГРАФІКА

Політика 09:10, 06.07, 2016

ОПОРА проаналізувала утворення дільничних виборчих комісій та початок їх роботи у 85-му виборчому окрузі. Правом внести подання кандидатур до складу ДВК скористалося 27 кандидатів із 37 зареєстрованих та 4 депутатські фракції у парламенті (ВО "Батьківщина", Блок Петра Порошенка, "Радикальна партія Олега Ляшка" та "Народний Фронт").

Подання кандидата у народні депутати самовисуванця Павла Платонова окружна виборча комісія повністю відхилила через виявлені та не усунуті помилки у даних про кандидатури до складу ДВК. Таким чином, участь у жеребкуванні кандидатур до складу ДВК взяли кандидатури від 26 кандидатів у народні депутати України (кандидатури до складу ДВК від парламентських фракцій включаються до складу виборчих комісій автоматично).

Не скористалися правом внесення подання кандидатур до складу ДВК такі кандидати до Верховної Ради: Людмила Архипова ("Солідарність жінок України"), Андріан Волгін (Сила людей), Роман Король (УНА-УНСО), Ігор Ткач ("Республіканська партія"), Валерій Шаповалов ("Європейська партія України"), Анжела Яровата ("Радикальна партія Олега Ляшка") та самовисуванці: Андрій Гнатів, Володимир Клюс, Олег Нижник, Олександр Сачко.

1

Найбільше представництво у складі ДВК мають представники трьох парламентських фракцій: ВО "Батьківщина", Блок Петра Порошенка та "Народний Фронт" – по 166 членів ДВК, тобто по одному представнику у кожній виборчій комісії. Фракція "Радикальної партії Олега Ляшка" буде представлена у 116 дільничних виборчих комісіях. Що стосується представництва кандидатів у народні депутати, то у складі ДВК найбільше представництво мають Ольга Сікора (ВО "Батьківщина") – 110 членів ДВК, самовисуванка Ганна Добровольська – 105 членів ДВК, Віктор Шевченко (Українське об’єднання патріотів – УКРОП) – 102 члени ДВК, Сергій Насалик (Блок Петра Порошенка "Солідарність") – 101 член ДВК та Микола Гошовський ("Патріот") – 100 членів ДВК.

Найменше представництво у ДВК за результатами жеребкування отримали самовисуванці Емілія Міллер – 30 членів ДВК, Святослав Кавінський – 20 членів ДВК та Юрій Опалінський – 6 членів ДВК.

У керівному складі ДВК кандидати представлені пропорційно відносно своєї частки від загальної кількості кандидатур, включених до складу дільничних виборчих комісій. Найменше представництво у керівному складі ДВК внаслідок пропорційного розподілу керівних посад отримав самовисуванець Юрій Опалінський. Він у керівному складі дільничних виборчих комісій представлений лише одним заступником голови та не представлений жодним головою чи секретарем виборчої комісії.

2

3

Що стосується кандидатів у народні депутати України, яких можна розглядати як технічних (крім внесення кандидатур до складу ДВК, ці суб’єкти жодної помітної виборчої активності не проявляли і не проявляють), то 17 з них представлені у складі ДВК. Загальна частка членів ДВК від цих кандидатів відносно загальної кількості членів дільничних виборчих комісій становить 50%. Саме це явище і те, що особи, делеговані цими кандидатами у народні депутати України до складу ДВК, проживають за межами області, стало причиною гальмування початку роботи дільничних виборчих комісій. Так, вчора, 4 липня (останній відведений законом день для проведення перших засідань ДВК), станом на 24 годину провести свої перші засідання, скласти присягу та набути повноважень змогли лише 7 зі 166 дільничних виборчих комісій. Через відсутність кворуму інші дільничні виборчі комісії свої перші засідання вчасно провести не змогли. 

Станом на 19 годину 5 липня, хоч з порушенням термінів, але провели свої перші засідання та розпочали роботу ще 123 дільничні виборчі комісії. 36 із 166 ДВК станом на сьогоднішній день ще не запрацювали, що у майбутньому може призвести до організаційних труднощів під час роботи через стислі терміни для організації виборів. Наприклад, можуть бути порушені терміни надсилання іменного запрошення виборцям, бо це необхідно зробити до 6 липня включно. Дільничні комісії, які порушили терміни проведення перших засідань, вже порушили термін отримання попереднього списку виборців для ознайомлення.

Крім того, спостерігачі ОПОРИ повідомляють про масові заміни у персональному складі ДВК, які здійснюють кандидати. Якщо 4 липня було здійснено 38 замін у персональному складі дільничних виборчих комісій, то сьогодні, 5 липня, таких замін було вже 374. Це додатково підтверджує висновок про велику кількість технічних членів ДВК від технічних кандидатів у депутати, завданням яких було зарезервувати місця у ДВК, щоб згодом на місце технічних осіб шляхом заміни включити реальних.

"Можна стверджувати, що технологія використання технічних кандидатів під час виборів у 85-му виборчому окрузі спрямована на те, щоб через зарезервовані технічними кандидатами місця у ДВК збільшити представництво основного кандидата/кандидатів у дільничних виборчих комісіях для посилення впливу на рішення і роботу ДВК. Де-юре члени ДВК від технічних кандидатів представлятимуть різні суб’єкти, а де-факто працюватимуть на одного кандидата", – підсумовує Іван Маруняк, координатор ОПОРИ на Івано-Франківщині.   

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: