fbpx

Термін перебування автомобілів з іноземною реєстрацією в Україні потрібно продовжити до 1 року, – Дерев'янко

Суспільство 15:22, 16.11, 2016

Термін перебування автомобілів на іноземній реєстрації в Україні для громадян України потрібно продовжити від 5 днів до одного року, а також спрямувати кошти, які витрачають власники таких автомобілів, у Державний бюджет, а не фірмам-посередникам.

Термін перебування автомобілів на іноземній реєстрації в Україні для громадян України потрібно продовжити від 5 днів до одного року, а також спрямувати кошти, які витрачають власники таких автомобілів, у Державний бюджет, а не фірмам-посередникам.

Про це заявив народний депутат від партії "ВОЛЯ" Юрій Дерев'янко разом з іншими депутатами та громадськими активістами на брифінгу в парламенті 15 листопада.

"Ця проблема довго не вирішується. Вона стосується ввезення автомобілів на імпортній реєстрації, і обов'язок кожного українця – протягом 5 днів вивезти автомобіль, в той час як іноземні громадяни мають право використовувати автомобіль на іноземній реєстрації 1 рік", – заявив депутат.

Він повідомив, що громадські активісти приїхали до Верховної Ради з вимогою прийняти справедливе рішення в питанні законодавчого врегулювання ввезення імпортних автомобілів на іноземній реєстрації для громадян України.

"Громадяни України і активісти пропонують, щоб за кожен місяць перебування такого автомобіля громадянин України платив гроші в Державний бюджет України. Натомість сьогодні ці гроші отримують чиновники, корупціонери, митники, всі ті, хто фальшують довідки, або іноземні громадяни, які надають так званий сервіс для наших громадян",  підкреслив Дерев'янко.

Він додав, що за останні роки українці не стали заможнішими, а державні чиновники і влада не зробили нічого для того, щоб податки стали меншими і щоб люди мали можливість купити автомобіль і розмитнити його в Україні.

Дерев'янко вимагає невідкладних дій з боку Верховної Ради, профільного комітету та Уряду. 

"Ми звертаємось до прем'єр-міністра Гройсмана дати відповідне доручення, створити робочу групу з цього питання, щоб ми уже не на словах, а насправді за короткий час доопрацювали той компромісний законопроект, який дасть можливість нашим громадянам України не порушувати закон, а чесно сплачувати кошти в Державний бюджет і користуватися певний період часу, а не 5 днів, машинами з іноземною реєстрацією",  підкреслив парламентар.

Активіст Юрій Качур, який представляє громаду Закарпатської області та який повідомив, що люди зараз блокують кордони на Закарпатті для того, щоб їх влада почула.

"Проблема в тому, що нас змушують виїжджати кожні п'ять днів за кордон. Ми маємо право користуватися такими самими правами, якими користуються іноземці у нас вдома",  підкреслив він.

Качур навів ст. 26 Конституції України, в якій говориться, що іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, користуються такими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов'язки, як і громадяни України. "В 380 ст. Митного кодексу, частині 3 діє дискримінаційна складова, яка принижує українців в себе вдома по відношенню до іноземців",  вважає Юрій Качур.

"Українець де-факто і де-юре не може їхати додому в режимі транзиту, в який поміщають транспортні засоби іноземної реєстрації наші митники",  заявив він.

Натомість, за інформацією активістів, сьогодні деякі українці користуються такою схемою: просять іноземця завезти для себе автомобіль, який через рік вивозить його знову за кордон. Такий сервіс коштує 100-150 євро.

За словами автомобілістів, вони готові сплачувати до бюджету по 10 євро в місяць за перебування такого автомобіля на території України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: