fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • Томенчук-молодший заявляє про тиск і погрози з боку слідчої групи ГСУ МВС, яка розслідує справу втручання в базу оцінок ЗНО

Томенчук-молодший заявляє про тиск і погрози з боку слідчої групи ГСУ МВС, яка розслідує справу втручання в базу оцінок ЗНО

Суспільство 09:37, 21.09, 2015

Не вщухають пристрасті навколо начебто втручання працівників Українського центру оцінювання якості освіти в базу оцінок абітурієнтів. До редакції КУРСу надійшли дві заяви. Одна – від Богдана Томенчука-молодшого, інша – від Володимира Вакарєва, ІТ-підприємця, сервер якого на законних підставах в рамках угоди забезпечував захист інформації.

Заява Богдана Томенчука-молодшого з приводу обшуків 17 вересня 2015 року:

На мене, як на колишнього працівника ІФРЦОЯО, котрий, серед інших своїх функцій, відповідав за фізичне збереження серверів УЦОЯО з базами даних ЗНО, банком тестових завдань та іншими базами, силовими органами, "руками" слідчого ГСУ МВС Абакумова О. Ю. та його групи чиниться тиск через бізнес. Мало хто знає, що відомі на всю країну обшуки 21 липня цього року були не тільки в Києві, а й в Івано-Франківському РЦОЯО. На його серверах зберігалася відповідна інформація УЦОЯО, оскільки тут була найпридатніша для цього база. Обшук тривав з 8:00 ранку до майже третьої години наступної ночі з вилученням носіїв інформації. Це зупинило роботу інформаційної системи УЦОЯО.

До мене та моїх функцій ніяких зауважень не було. Повідомили, що викличуть на допит в якості свідка. Відтак, на другий день після обшуку 21.07.15 до мене почали поступати дзвінки від правоохоронців з вимогою "відновити базу" та погрозами затримати, якщо я цього не зроблю. Аргументи, що мені фізично бракує конкретного обладнання і спеціаліста з УЦОЯО, ігнорувались. Бо "на них тиснуть згори".

Головний слідчий, члени слідчої групи і, мабуть, ще хтось думають, що я можу і повинен, але не хочу відновити роботу сервісів УЦОЯО. Те, що я двічі під відеозапис на допиті аргументовано відповів, чому я не можу негайно і самостійно відновити роботу всіх сервісів УЦОЯО, сприйнялось як відмова сприяння їх безтурботному слідству. Один із учасників слідчої групи на допиті при слідчому Абакумову О. Ю. прямим текстом погрожував відкриттям проти мене особисто кримінальної справи через відмову помогти їм.

Після мого звільнення з ІФРЦОЯО представники слідчої групи зрозуміли, що заставити мене щось робити як працівника державної організації вже не зможуть. Очевидно, це розізлило слідчого, бо через тиждень після розголосу інформації про моє звільнення, до мого батька, до мого дому, на офіс моєї приватної фірми, на офіс до ще одної організації, з якою були господарські стосунки, одночасно приїхали на обшук. Приїхали з самого Києва! Причому в моєму приватному офісі шукали найретельніше. Навіть кожух з котла знімали! На приватній фірмі! Вилучили робочі ноутбуки працівників, особисті носії даних, словом, все, що могло зберігати або опрацьовувати інформацію! Навіть відеореєстратори для відеонагляду забрали. Нові. Щойно з упаковки. На приватній фірмі! Як згадані вилучені речі можуть стосуватись кримінального провадження стосовно несанкціонованої зміни даних в "реєстрі осіб, що пройшли ЗНО"?

В доказ тиску на мене через бізнес наводжу результат обшуку в мене вдома: вилучили чорновик відомості обліку товарно-матеріальних цінностей. Як це може стосуватись кримінального провадження стосовно несанкціонованої зміни даних в "реєстрі осіб, що пройшли ЗНО"? Та ніяк.

Все, що відбувалось 17.09.2015 в Івано-Франківську нібито по лінії розслідування втручань в базу результатів ЗНО, – це просто демонстрація сили. Мабуть, комусь зробили боляче за відсутність "злочинної групи" по основному епізоду кримінального провадження і тепер ці "хтось" хочуть передати больову естафету тим, кого вони призначили винним і, можливо, вже без відома включили "в групу".

Якщо я помиляюсь, прошу пояснити мені в чОму…

Чому при розслідуванні кримінального провадження стосовно "несанкціонованої зміни даних в базі", яку вилучено при обшуку 21.07.2015, через майже два місяці проводять обшук у мене вдома за моєї із сім'єю відсутності та на моїй фірмі, про справи якої "акуратно" цікавились представники слідчої групи? І посилаючись на те провадження, пробують вилучати бухгалтерські документи, робочі комп'ютери працівників, носії інформації? Це при тому, що жодних господарських стосунків із Івано-Франківським РЦОЯО моя фірма не мала! Чи, може, просто хочуть реалізувати обіцянку-погрозу про окрему кримінальну справу і треба матеріалу… Людина є – справу намалюємо.

Докази моїх слів є на відеозаписах допитів у слідчого Абакумова О. Ю. Наголошую ще раз, що ні я, ні хтось інший із людей, душі і оселі котрих "шмонали" 17 вересня в Івано-Франківську, не мали жодних можливостей і бажань втрутитися в базу оцінок ЗНО-2015.

Як повідомляв КУРС, вранці 17 вересня в помешканнях директора ІФРЦОЯО Б. М. Томенчука та його сина Б. Б. Томенчука відбулися обшуки. Слідчі не знайшли жодних доказів втручання працівників Центру в базу оцінок абітурієнтів. Богдан Томенчук тоді зазначив, що слідчі шукають те, чого не існує в природі. 

Після обшуків колектив Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти зробив заяву про продовження тиску на систему зовнішнього незалежного оцінювання, що ставить під загрозу проведення ЗНО у 2016 році. А голова українського Центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук повторно подав заяву на звільнення, заявивши, що після подій в Івано-Франківську не бачить можливості далі працювати в команді, що є сьогодні при владі". 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: