fbpx

Триває підготовка до реставрації, – Костянтин Бородайко про національну пам’ятку солодовий цех у Франківську

Суспільство 17:41, 08.07, 2016

Документи на реставрацію пам'ятки національного значення солодового цеху комплексу Станіславівської броварні – на завершальній стадії. Про це повідомив КУРСу власник території з пам'яткою, керівник "БК "Галицька" Костянтин Бородайко.

"Реставрація наразі ще не розпочата. В даний час проводяться підготовчі до реставрації роботи, які не потребують спеціальних дозволів, достатньо лише повідомлення в ДАБІ. Зокрема, розчищена площадка і встановлений кран", – сказав Бородайко.

Проектну документацію, за його словами, розробляв Інститут "Укрпроектреставрація" – високоспеціалізований заклад (спеціальний науково-реставраційний проектний інститут  ред.).

Зараз проектна документація проходить процес узгодження, після чого документи будуть подані на експертизу.

Нагадаємо, сьогодні у Франківську відбулася прес-конференція ініціативної групи "Врятуємо старий Івано-Франківськ. Пивзавод". Представники ГО "Поступовий гурт франківців", ГО "Моє місто" та Центр громадських ініціатив "Конкордія" повідомили, що стурбовані можливістю руйнування пам’ятки. Та аргументували свою позицію.

Також, апелюючи до прикладу ревіталізації частини пам’ятки – варочного цеху, активісти висловили стурбованість тим, що власник споруди може не дотриматися принципу її реконструкції, як це належить пам’ятці національного значення, як і проекту реставрації.

Вони наголосили, що серед інших причиною їхнього звернення до Мінкультури та міського голови Франківська є те, що на різних рівнях обговорюють не реставрацію, а реконструкцію, ревіталізацію та інші способи пристосування споруди до сучасних потреб, що дозволяє уникнути власнику пам’ятки цілого комплексу обов’язкових витрат.

Активісти припускають, що власник пам’ятки затягує з реставрацією, бо чекає, щоби будівля завалилася.

Читайте, будь ласка: Пам’ятку національного значення у Франківську доводять до руйнування. ФОТО

Тим часом на журналістський запит щодо документації на початок робіт та інформації про подальшу долю приміщення в Департаменті архітектури міста повідомили, що містобудівні умови та обмеження видані на реставрацію та пристосування солодового цеху пивзаводу під заклад виготовлення і споживання пива "Станіславська броварня".

Замовником виступає ТОВ "Будівельна компанія "Галицька". Також в документах вказано обмеження і вимоги, яких повинні дотримуватися майстри під час будівельних робіт. Зокрема, йдеться про те, що всі роботи мають бути узгоджені з управліннями охорони культурної спадщини міста та області, адже споруда належить до об'єктів культурної спадщини державного значення.

Від виконавців робіт вимагається збереження історичного вигляду споруди з відновленням втрачених деталей фасаду, влаштування пандусів, облагородження прилеглої території.

Проте варто також зауважити, що цільове призначення земельної ділянки вказано для реконструкції приміщень під міні-розливний цех пива, торгові та офісні приміщення. Цей факт є дуже цікавим, адже далі в документах прописано, що дозволена поверховість об'єкта будівництва 2-4 поверхи. Гранично допустима висота будівель  17,33 м.

З інших джерел КУРСу стало відомо, що у приміщенні солодового цеху може бути відкритий музей пива. Костянтин Бородайко спростував таку інформацію і повідомив, що не буде коментувати чутки.

Читайте також: Історія франківського пивзаводу з 1767 року в етикетках. ФОТО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: