fbpx

Тривають роботи із відбудови обсерваторії на горі Піп Іван

Суспільство 10:21, 06.07, 2016

Днями відбулося 10-те ювілейне засідання щодо відновлення астрономічної обсерваторії на горі Піп Іван. Міжнародний проект з відновлення обсерваторії реалізовує спільно Прикарпатський національний університет ім. Василя Стефаника і Варшавський університет за підтримки Міністерства культури і національної спадщини Республіки Польща.

Роботу засідання з метою ознайомлення з процесом відбудови найвищого високогірного наукового об'єкту України – астрономічно-метеорологічної обсерваторії, відкрив ректор Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника Ігор Цепенда. 

Він розповів, що під час візиту віце-прем'єра, міністра вищої освіти і науки Республіки Польща Ярослава Говіна в Україну відбулося сходження на гору Піп Іван (2028 м, Чорногірський хребет, Карпати) з метою переглянути виконання робіт із відновлення обсерваторії. Експерти мали можливість протягом двох тижнів оцінити виконані роботи. Їх необхідно виконати у стислі терміни, оскільки висока гірська місцевість вразлива до нестійких погодних умов. Практично тільки літні місяці можливо використовувати для ремонтних робіт приміщення.

Начальник відділу польської культурної спадщини за кордоном департаменту культурної спадщини Міністерства культури і національної спадщини Польщі Міхал Міхальські та представник студіуму Східної Європи Войцєх Вулковські окреслили ряд робіт, які потрібно зробити до 1 вересня 2016 року, та наступний рік, а це – водопровід, очищення об’єкту для подальших робіт, утеплення, гідроізоляцію, встановлення огорожі, проведення електропроводки, встановлення рекламних та інформаційних стендів із правил поведінки відвідувачів на горі Піп Іван, громовідвід та інше.

Проблемним питанням залишається культура туристів (сміття, заїзди машин, відсутність туалетів і т. д.).

Підсумовуючи роботу засідання, учасники позитивно оцінили стан виконаних робіт та накреслили шляхи реалізації наступних етапів відбудови обсерваторії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: