fbpx

"Це Матвієнко? Та ви негідник, ви торгуєте церквами…" – бухгалтер сільради облаяла нардепа

Політика 12:20, 10.11, 2016

Народний депутат Анатолій Матвієнко на прес-конференції в Івано-Франківську розповів, на яких умовах передав власну будівлю церкви на Вінниччині в користування громади православної церкви Московського патріархату, і поскаржився на журналістів.

Народний депутат Анатолій Матвієнко пояснив, що коли розпочинав будувати церкву, парафіян Київського патріархату у Бершадському районі не було.

"Це було 9-10 років тому. Київського патріархату як громади тоді не було, я привів Київський патріархат у Бершадський район. Ми побудували там тимчасову церкву, після цього на сьогоднішній день є чотири церкви Київського патріархату", – пояснив Матвієнко.

Матвієнко зазначив, що сам є прихожанином церкви Київського патріархату, але люди мають право на свій вибір.

"10 років тому то місце (під храмом Успіння Пресвятої Богородиці,  КУРС) було освячене Українською церквою Московського патріархату. Із своїми друзями я вклав душу у будівництво цієї церкви. Я її будував абсолютно спокійно, усвідомлюючи, що я нікуди не дінуся, бо у Вінницькій області 99% прихожан Московського патріархату",  пояснив народний депутат.

І додав:

"Війна суттєво змінила мій настрій. Молитва за Кирила (московського патріарха,  КУРС) для мене принизлива, молитва за військо і за владу, не знаю яку, для мене принизлива, неучасть Московського патріархату у вшануванні пам’ятних дат Небесної сотні для мене принизлива. Так не формується нація".

За його словами, щоб храм не опинився у власності Московського патріархату, нардеп оформив право власності на церкву на себе.

"Я вкладаю душу у цей маленький храм, тому я маю мати право сказати, що він ніколи не буде у власності російського патріархату. Я написав звернення до громади Бершаді: я вам дарую цю церкву, але з однією умовою, передайте її кому хочете, але не у власність, а в користування. У власність передасте тоді, коли буде єдина помісна церква",  розповів Анатолій Матвієнко.

Він зазначив, що у храмі може правити службу як Московський патріархат, оскільки її освячував, так і Київський.

"Моя особиста думка: у власність не передаємо, правимо почергові богослужіння",  каже народний депутат.

Матвієнко також  образився на журналістів, які, на його думку, неправильно висвітлили цю ситуацію.

"Я дзвоню сільському голові в Яблуницю, бере трубку головний бухгалтер і каже мені: "А, це Матвієнко? Та ви негідник, ви торгуєте церквами, та ви нас позорите, та ви нікчема!" І які там епітети вона мені тільки не говорила",  скаржився нардеп.

Нагадаємо, куратор Івано-Франківщини від БПП Анатолій Матвієнко вніс до електронної декларації будівлю храму Успіння Пресвятої Богородиці в селі Бирлівка (Бершадський район Вінницької області). З посиланням на прес-секретаря спікера Верховної Ради Андрія Ковальова та Вінницьку єпархію УПЦ КП ЗМІ повідомили, що Матвієнко передасть задекларований храм на баланс сільської ради у Бирлівці з умовою, що там служитиме Московський патріархат. У той час отримати коментар від самого Матвієнка журналістам не вдалося. Лише після широкого розголосу інформації про приватну власність на церкву і передачу її Московському патріархату нардеп почав давати публічні пояснення. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: