fbpx

"Цей рагулізм треба припинити", – франківці відрегували на проект реконструкції вулиці Тринітарської від мера

Суспільство 17:50, 16.02, 2017

Міський голова Івано-Франківська похвалився на своїй сторінці у мережі, який вигляд невдовзі матиме вулиця Тринітарська.

Фото проекту викликало обурення частини мешканців міста. Передовсім тому, що чи то реконструкцію, чи то реставрацію вулиці ніхто не обговорював з її мешканцями.

"А якщо я поставлю свою машину під під'їздом? А вона там стоїть постійно! То як має проїхати пожежна та швидка машини? Таксі? Завіз власного майна як має виглядати (меблі, техніка і т. д.), взагалі, таке враження, що з мешканцями цієї вулиці ніхто і радитись не думає!" – висловилася Світлана Миколаївна.

"Це так бачать Тринітарську вулицю "іншопланетяни", – прокоментував фото проекту архітектор, колишній охоронець культурної спадщини міста Ігор Панчишин.

"Головне, аби бруківочкою) Дивно, чому ще лавочки не з бруківки роблять)", – зіронізував Василь Гончар. "Там треба, там свободівець має файний будинок під офіси", – підтримав Віталій Іщук.

Франківців здивувало, чому проект перетворення історичної вулиці, пам’ятки архітектури, на якій є не лише камениці, а й бруківка, представлений без обґрунтування фахівцями – архітекторами та охоронцем культурної спадщини міста.

"Подивіться коменти в Марцінківа на сторінці. Ані слова про пам'ятки, спадщину і т. д. Їм то просто не в голові – ні людям, ні владі – меру, Кайді, Нижнику, Ідаку. Хіба підсвітять нову штукатурку. Але загальна думка – ці хоч щось роблять, а ті лише галасують", – відреагував журналіст Андрій Філіппський.

"На Тринітарській зараз стара і дуже добротна бруківка – базальтові октаедри, це десь кін. 19 – поч. 20 ст. Думаю, це якраз той випадок, коли не варто її ховати в якихось сховках комунальних заради незрозуміло яких майбутніх проектів. Було б чудесно перебрати і викласти цілими плитами хоча б частину вулиці – у моєму розумінні, це один з варіантів поваги до історії, і зробити це нескладно. Бо якщо йдеться про приваблення туристів, то цією родзинкою варто скористатись. Що скажете, Руслан Марцінків?" – звернулася до міського голови журналістка Наталія Голомідова.

1

"Руслан Марцінків, це не реставрація однієї із найстаріших вулиць Станиславова, а її убивство! Рагулізм у 16 степені, що нагадує ті бидло-, перепрошую, "євроремонти", коли на старих австрійських будинках збивають ліпнину і ставлять пінопласт. Судячи із цього "лубка", так і заплановано на Тринітарській. І без сумніву  стара шестигранна бруківка має бути збережена!"  підхопив Олег Наворенський.

Він звернув увагу на будинок на розі вулиць Галицької – Станіславської, де була колись майстерня "Експрес". Кілька років тому там зняли декор – зокрема рідкісні як для Франківська барельєфи оленячі голови, але потім після утеплення повернули на місце.

"І вулиці в Станиславові (відчуй різницю з Франківськом) разом із будівлями треба не ремонтувати, а реставрувати",  вважає активіст. 

"Є проблема  Тринітарську дійсно вартувало би спроектувати як унікальну вуличку історичного центру міста. На фото  ніякої шани до історії. Ще ж не пізно, правда?)"  продовжила розмову з мером Наталія Голомідова. 

Бруківка на Тринітарській, яка надає вуличці унікальності, – це знаменита трилінка або шашка Трилінського. Бетонну плиту для доріг і пішохідних доріжок у формі правильного шестикутника у 1932 році запатентував відомий польський інженер Владислав Трилінський. Як довела історія, тимчасові дороги з трилінки здатні служити понад 80 років  довговічність її поверхні в процесі експлуатації є особливістю цієї бруківки.

П'ять будинків на вулиці Тринітарській є пам’ятками архітектури. Житлові камениці – під номерами 6, 7, 9, 11 та 13  зведені в різний час: від початку 19-го до початку 20-го століття. Під відповідними номерами занесені до реєстру пам’яток Івано-Франківська.

"Делікатна порада – якщо йдеться про необхідність упорядкування цієї вулиці (Тринітарської) – раджу спочатку комусь відповідальному за "Історико- архітектурну заповідну територію" зібрати Консультативну раду (http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0235-01…наказ Мінкульту N 42/94 від 26.02.2001… вона колись була – тепер її ліквідували) і в нормальному професійному середовищі спокійно вирішити це питання, – коментує спеціально для мера міста Ігор Панчишин. – Справа в дуже простій ситуації  місто Івано-Франківськ є списковим "Історичним містом" (http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/878-2001-%D0%BF). На це є відповідний закон і певні норми його упорядкування.

Все, що "випадає" з цього закону, підпадає під відповідні санкції і покарання. Крім усього, збереження історичної спадщини (автентичності) є одним із стратегічних завдань держави…

Словом, кожен невиважений крок у цій царині строго підпорядковується Конституції України і її законодавству. Отже, питання будь-яких змін і втручань у міську тканину "Історичного (спискового) міста" є певним втручанням в державну політику і стратегію збереження української ідентичності і спадщини.

Хотілося б не бути посміховиськом і парієм в цій ситуації і тому порада – звернутись до нормативної бази і до фахових архітекторів-реставраторів і відповідних органів охорони культурної спадщини у нашій державі… І всі втручання у міську історичну тканину вирішувати в строго державницькому руслі. Професійно, послідовно і адекватно".

Ситуація із вулицею Тринітарською, пишуть в коментарях до проекту від мера активні франківці, які намагаються відстояти історичну спадщину міста, знову висвітлила проблему поводження теперішньої міської влади з усім історичним центром Франківська. Тож прозвучала пропозиція зустрітися і спланувати дії. 

"Розумні люде зустрічаються і готують найжорсткіші папери до найвідповідальніших персонажів. Далі йдуть до уповноважених в цьому місті з питань архітектури і спадщини. Є всі підстави вимагати адекватності і ставити питання про цю конкретну проблему, а відтак про весь комплекс проблем. Ще не знаю, чим це закінчиться, але хочеться подивитись спочатку "в очі" цим "відповідальним", а потім послідовно добиватись необхідного і фахового відношення",  так бачить подальші дії активістів, які захотіли би згуртуватися, Ігор Панчишин.  

Міський голова відреагував лише на допис про унікальну бруківку. "Врахуємо", – написав Руслан Марцінків. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: