fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Ціна питання – 100 життів: депутати облради сперечаються, чи додати грошей Івано-Франківському кардіологічному центру

Ціна питання – 100 життів: депутати облради сперечаються, чи додати грошей Івано-Франківському кардіологічному центру

Здоров'я 17:31, 15.12, 2016

На спільному засіданні постійних депутатських комісій – медичної та з питань соціального захисту учасників АТО та їх сімей – розглянули проект бюджету області на 2017 рік і обговорили окремі питання додаткового фінансування медичної галузі.

Серед пріоритетних напрямків, які будуть фінансуватися в першу чергу у 2017 році, повідомив начальник Департаменту охорони здоров'я Івано-Франківської ОДА, головний розпорядник "медичних" коштів обласного бюджету Мирон Матейко:

 – кардіологія та кардіохірургія; 

– придбання автомобіля для обласного перинатального центру та устаткування для проведення рідинної цитології (діагностика раку шийки матки, яку досі прикарпатці проходили у Львівській області);

– введення в дію Єдиної диспетчерської служби обласного Центру екстреної медичної допомоги (це дасть змогу об'єднати та синхронізувати роботу служби "швидкої допомоги" області, а також вийти з-під жорстких директив територіального обслуговування). 

З проханням збільшити фінансування програми надання кардіологічної допомоги та безпосередньо профільній лікувальній установі до депутатів облради звернулися заввідділом "гострого інфаркту" Івано-Франківського кардіодиспансеру Лідія Сорохтей та головний кардіохірург області Андрій Матлах. 

"Зазвичай в стаціонарах гинуть більш як 25% пацієнтів. При такій допомозі, яку ми забезпечуємо, смертність  5%. Що ми можемо зробити швидко при гострих станах інфаркту міокарда? Відкрити судину, яка закрилася,  відкрити балоном і поставити стент,  пояснила обласним депутатам специфіку допомоги лікар.  За 9 місяців цього року на такі операції ми вже витратили близько 5 млн грн, левова частка  кошти державної субвенції. На 2017 рік тендери МОЗ ще не проведені, коли ми отримаємо стенти  невідомо. Тому дуже сподіваємося на місцеві кошти. На місці кожного з цих хворих може опитинися будь-хто з нас чи наших рідних – і треба буде рятувати життя…" 

За словами Лідії Сорохтей, в Івано-Франківському кардіологічному диспансері, який формально є міською установою, цьогоріч проліковано 564 хворих, 246 з них  франківці, решта  мешканці області. 

Середні витрати на стентування для одного пацієнта  20-23 тис. грн. 

У свою чергу Андрій Матлах поінформував депутатів облради, що у Франківську на базі центральної міської лікарні створили хірургічний кардіоцентр та кардіореанімацію, які наразі вважаються одними з кращих в Україні і де разом із франківськими лікарями оперують спеціалісти київського Інституту Амосова.

"Ми почали операції на відкритому серці. Цьогоріч вже зробили 7 таких операцій  коштом міського бюджету та спецфонду ЦМЛ. У 2017 році плануємо до 100 операцій  це 100 врятованих життів. Однак не маємо фінансування. На одного пацієнта при операціях іде витратних матеріалів на 40-45 тис. грн", – повідомив головний кардіохірург області. 

Голова медичної комісії обласної ради Манолій Піцуряк підтримав обох медиків. Він запропонував додати 2,5 та 4,5 млн грн відповідно на ці статті видатків в межах обласної програми на наступний рік. 

Депутатів така пропозиція збурила. Колеги зауважили голові комісії, що треба передбачити, де взяти додаткове фінансування, адже бюджет-2017 так само, як і бюджет-2016, має "діру" в частині держсубвенції для лікувальних установ. А це так само зробить проблематичним виплату зарплати медпрацівникам  аналогічно, як і цьогоріч, доведеться "докидати" кошти з місцевих бюджетів. 

Після короткої суперчки з приводу додаткових джерел фінансування кардіодиспансеру бюджет прийняли з такою пропозицією: доручити ОДА та Департаменту охорони здоров'я при перерозподілі залишків бюджету-2017 знайти можливість профінансувати відповідні статті витрат. 

Також обласні депутати рекомендували медикам звертатися по фінансування до міської ради Івано-Франківська.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: