fbpx

Цьогорічний Міжнародний джазовий фестиваль "Jazz Bez" пройде під знаком Богдана-Ігоря Антонича

Культура 19:19, 27.10, 2016

Із 2 по 11 грудня відбудеться одна із найбільших джазових подій року – XVІ Міжнародний джазовий фестиваль "Jazz Bez". Лунатиме джаз і в Івано-Франківську.

Шістнадцятий "JazzBez" об’єднає довкола джазу Київ, Харків, Тернопіль, Ужгород, Луцьк, Рівне, Івано-Франківськ, Краматорськ та польські Перемишль, Люблін, Білосток, Вроцлав, Варшаву і село Новиця, де народився український поет Богдан-Ігор Антонич. 

Ідеологічним та організаційним серцем фестивалю є Львів.

У Львові збиратимуться всі джазмени, які далі роз’їдуться із концертами містами України і Польщі. Тут джаз лунатиме найдовше, а львівська публіка слухатиме гру кращих музикантів із США, Канади, Японії, Італії, Іспанії, Люксембургу, Бельгії, Німеччини, Швеції, Молдавії, Польщі та України.

Концерти відбуватимуться у Львівській філармонії, а вечірні джем-сейшени, як і завжди, збиратимуть музикантів та поціновувачів джазу у "Дзизі".

Афішу заходів фестивалю в інших імстах оприлюднять в середині листопада, інформує Дзига.

Але вже тепер відомо, що шанувальникам джазу запропонують:
 
потужний жіночий джазовий проект Sisters in Jazz, створений відомими музикантками із Японії, США,  Італії, Німеччини та Польщі
модерний джаз від Pol Belardi Quartet  з Люксембургу
глибокий і чистий європейський джаз музикантів з Іспанії, Швеції та Польщі, яких зібрав відомий іспанський барабанщик CarlosLópez у проекті "LettersFromKøbenhavn"
дует кращих басистів Америки та України DavidFriesen & AndrewArnautovProject
переможці цьогорічного культового фестивалю "JazznadOdrą" гурт Skicki-Skiuk
патріархи українського джазу DzygaJazzQuintet
проект українського джазового барабанщика Ігоря Гнидина та польського вокаліста Гжегожа Карнаса Karnas-GnydynQuartet
REDNAXELA – міжнародний проект "музикантів світу", які зараз творять джаз майбутнього і на даний момент живуть у США, Канаді, Бельгії та Німеччині
якісний український future jazz від відомих українських музикантів NEW BRAIN TRIO & Michael Balog
джаз із електронікою та імпровізаціями відомого вроцлавського піаніста KarasiewiczPowerSet
джазовий проект молодих віртуозів з Польщі, Молдавії та України Budniak/BakovskyINTERMEDIUMQUINTET
зірки світового фрі-джазу американський саксофоніст Ken Vandermark та німецький перкусист Klaus Kugel , які спеціально приїдуть в Україну, щоб разом із контрабасистом Марком Токарем зіграти на завершенні фестивалю "JazzBez".

Окрім концертної програми, на фестивалі відбудуться джазові майстер-класи та наукова конференція.

Для українських музикантів дводенні майстер-класи приготували легендарний американський басист David Friesen та відомий польський вокаліст, викладач Музичної Академії в Катовіцах Grzegorz Karnas.

Вперше у рамках фестивалю відбудеться Міжнародна науково-практична конференція "Український джаз на перехресті культур: сучасний стан, тенденції та перспективи". Вона пройде із 2 по 4 грудня на базі кафедри музичного мистецтва естради та джазу Львівської музакадемії ім. М. Лисенка.

Довідка: "Jazz Bez" – одна із найбільших джазових подій України та Польщі. Це транскордонний джазовий марафон, який поєднує десятки міст, сотні музикантів з цілого світу, тисячі меломанів, безліч кілометрів та ще більше відтінків джазу у єдине свято музики і свободи.

"Jazz Bez" – це десять днів джазу: традиційного і авангардного, українського та світового, елітарного і водночас доступного. Родзинкою фестивалю є поєднання в рамках одного фестивалю максимальної кількості джазових стилів (свінг, ф’южн, бі-боп, джаз-рок, ясс, фанк, кул, фрі-джаз…) та імпровізаційної музики.

Фестиваль розпочався 2001 року із концертів у Львові та Перемишлі, а тепер розповсюдився на основні культурні центри України та Польщі. Прецедентів такій джазовій події досі немає ні в українській, ні в польській музиці. За 15 років на фестивалі відбулися сотні концертів, утворилися десятки міжнародних проектів, а кількість музикантів, що грали на "Jazz Bez", перевищила тисячу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: