fbpx

У 5 дітей на Косівщині підозрюють кір – хворобу привіз батько з-за кордону

Здоров'я 17:48, 23.09, 2016

Протягом вересня 2016 року у медичні заклади Косівського району звернулося 5 батьків із хворими дітьми, в яких запідозрили кір.

Всі ці випадки зареєстровані серед дитячого населення району віком від 1 до 6 років, інформує Косівська РДА.

Станом на 22 вересня діагноз "кір" підтвердили у лабораторних умовах 2 хворим. 

При проведенні епідрозслідування встановлено, що захворювання на кір в районі є завезеним випадком. Встановлено первинне джерело захворювання – батько, який повернувся з-за кордону з незначними  проявами захворювання. За медичною допомогою  чоловік не звертався, проте при вірусологічному  обстеженні встановлено, що переніс кір.

Останні випадки захворювання на кір в Косівському районі реєструвалися в 2012 році – тоді було 244 хворих, інформують Вікна.

Довідково: Кір – гостре інфекційне захворювання, збудником якого є вірус, характеризується запаленням слизових оболонок, лихоманкою і висипкою на шкірі. Єдиним джерелом інфекції є хвора людина, яка виділяє збудника повітряно-крапельним шляхом з дрібними крапельками слизу при чханні, кашлі або просто розмові. Треба пам’ятати, що вірус швидко і далеко поширюється потоками повітря. Сприятливість до вірусу кору майже тотальна. Це означає, що вірогідність захворіти на кір, особливо у тих, хто не був щеплений проти цієї хвороби, в результаті контакту з хворим дорівнює 100%.

Інкубаційний період хвороби (тобто період без проявів симптомів захворювання) триває 10-21 днів. В останні два дні перед появою будь-яких ознак хвороби і до п’ятого дня після появи висипки хворий починає виділяти в навколишнє середовище вірус, тобто стає вірусоносієм і становить небезпеку для оточуючих. Прояви кору виникають раптово, гостро з підвищенням температури тіла, появі нежиті, кашлю, чхання, головного болю, кон’юктивіту (запалення очей), світлобоязні. В цей же період з’являються висипання. Перші його елементи виникають за вухами, на носі і протягом першої доби поширюються на все обличчя, шию, частково на верхню частину грудей та спину. На другу добу висипання покриває весь тулуб.

Основними відмінними рисами, що дозволяють розпізнати кір ще до виникнення висипань на шкірі, є поява на слизовій оболонці щік, губ, ясен висипань, які нагадують манну крупу, та дрібних рожево-червоних плям на м’якому і твердому піднебіннях.

Звичайно захворювання на кір триває 10-15 днів і за відсутності ускладнень закінчується одужанням. Але треба пам’ятати про ускладнення кору, які можуть бути грізнішими за саме захворювання (пневмонії, отити, стоматити, енцефаліти, менінгіти тощо). Тому при появі перших ознак нездужання необхідно звернутися до дільничного лікаря. Саме він має визначити, де треба лікувати хворого (вдома чи в лікарні), призначить відповідне лікування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: