fbpx

У Більшівцях біля чудотворної ікони Богородиці моляться сотні паломників

Суспільство 13:06, 09.07, 2017

Цими днями у селі Більшівці, що в Галицькому районі, проходить велика проща.

8 липня до селища Більшівціі Галицького району прибули паломники зі Львова, Івано-Франківська, Снятина, Тернополя та з Польщі. Серед них багато молоді та монахів. Упродовж трьох днів вони тут моляться і відпочивають. 

Вчора, 9 липня, в селищі відбулася урочиста літургія та святковий концерт, а сьогодні, 10 липня, пройде Хресна дорога, інформує "ГК". Тема цьогорічного XV паломництва миру та єдності – "Величає душа моя Господа: таємниця Діви Марії, яку потрібно відкрити, прийняти і нею жити".

Костел Благовіщення у Більшівцях є місцем, яке приваблює паломників. Щороку у липні сотні прочан з України та Польщі приходять до Чудотворної ікони Матері Божої Більшівцівської, копія якої перебуває у костелі Благовіщення (кармелітів), а оригінал – у Гданську.

Костел Благовіщення є однією з найвизначніших і найбільш збережених пам’яток пізньобарокової архітектури ХVІІІ ст. Первісно у 1624 р. на цьому місці був збудований дерев’яний костел. Фундатором його будівництва вважався тогочасний власник цих земель – польний коронний гетьман Мартин Казановський, за розпорядженням якого тут також було споруджено монастир кармелітів. Під час війни 1655 р. костел та будівлі монастиря були зруйновані. Лише у 1717 р. за розпорядженням полковника Я. Галецького тут розпочалося спорудження нового мурованого костелу, який був освячений у серпні 1777 р.

З 2002 року розпочалась реставрація костелу і монастирського комплексу при ньому. У цьому ж році костелом почали опікуватися ченці-францисканці із Польщі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: