fbpx

У боргах як в реп'яхах: що відомо про фірму, яка збирається будувати міст у Франківську

Економіка 18:51, 06.10, 2017

Пов'язана з колишнім нардепом-регіоналом Продивусом компанія ТОВ "Мостобудівельний загін №112", яка планує будувати міст в Івано-Франківську за 120 млн грн, не змогла у Кривому Розі виконати реконструкцію моста на 4 мільйони. А ще – не платить податки. І це не єдині факти, які мали би змусити міську владу ретельніше перевірити підрядника.

Вчора на одному з місцевих телеканалів міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків заявив, що 20 жовтня цього року має намір укласти договір з ТОВ “Мостобудівельний загін №112” на будівництво моста через Бистрицю Солотвинську, а в кінці жовтня вже мають розпочатися роботи.

КУРС дослідив “портфоліо” цієї фірми та знайшов кілька причин, які б мали насторожити керівництво міста перед підписанням договору на будівництво моста. Усі факти – з відкритих офіційних джерел. Дивно, що мерія воліє про них не згадувати. 

За даними системи YouControl, ТОВ “Мостобудівельний загін №112” має 722 тис. грн податкового боргу. Про те, що підприємство має податкову заборгованість, воно вказало у тендерній документації, хоч не назвало суми.

1

Відповідно до ч. 2 ст. 16 ЗУ “Про публічні закупівлі” “замовник може прийняти рішення про відмову учаснику в участі у процедурі закупівлі та може відхилити тендерну пропозицію учасника у разі, якщо учасник має заборгованість із сплати податків і зборів (обов’язкових платежів)”. Чому Марцінків вирішив підписувати договір з боржником перед державою  невідомо.

Але це не єдиний борг компанії. ТОВ “Мостобудівельний загін №112”, як повідомляє Єдиний державний реєстр боржників, має борг з виплати заробітної плати та борги перед своїми контрагентами.

2

Один з боргів ТОВ “Мостобудівельний загін №112” має заплатити відповідно до рішення господарського суду Київської області. Ще у грудні минулого року суд зобов’язав ТОВ “Мостобудівельний загін №112” виплатити ТОВ “Укр Мет-Центр” 50 тис. грн заборгованості за договором купівлі-продажу брухту та відходів чорних металів.

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області у лютому цього року стягнув з ТОВ “Мостобудівельний загін №112” 98 016 грн невиплаченої зарплати на користь одного з працівників.

Наразі триває ще один процес з позовом до ТОВ “Мостобудівельний загін №112” у Броварському міськрайонному суді Київської області щодо невиплаченої зарплати.

Ще 174,5 тис. грн підприємство має виплатити заробітної плати одному з працівників відповідно до рішення Андрушівського районного суду Житомирської області.

Також у судовому реєстрі є ухвали від 2014 року, пов’язані з кримінальним провадженням щодо невиплати заробітної плати працівникам підприємства – з колективною скаргою до прокуратури звернулося 18 працівників підприємства.

Ігнорують франківські очільники і те, що 12 червня цього року Жмеринський відділ поліції відкрив кримінальне провадження за ч. 1 ст. 367 КК України (службова недбалість) щодо службових осіб ТОВ “Мостобудівельний загін № 112” через невчасну здачу в експлуатацію моста через річку Південний Буг на Вінниччині, який підприємство реконструювало. Під час виконання робіт мали місце факти затримки у виконанні робіт через несвоєчасну закупівлю та оплату підрядником матеріалів.

Ще одне кримінальне провадження відкрите 14 лютого цього року проти директора підприємства, який обвинувачується за ч. 1 ст. 212-1 КК України, тобто в умисному ухиленні від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі 1 495 468,25 грн.

Втім у березні Броварський міськрайонний суд Київської області закрив кримінальне провадження проти тодішнього директора ТОВ “Мостобудівельний загін № 112” “у зв’язку з дієвим каяттям”. Своє рішення суд мотивував тим, що посадовець вперше вчинив такий злочин та повністю сплатив борг.

За даними YouControl, на той час підприємство очолював Валерій Тагун, який наразі відсторонений від виконання обов’язків.

3

Зараз у господарському суді Київської області розглядається справа за позовом Управління благоустрою та житлової політики Криворізької міської ради до ТОВ “Мостобудівельний загін № 112” про стягнення заборгованості у розмірі 1,2 млн грн.

За ці кошти ТОВ “Мостобудівельний загін № 112” мало виконати реконструкцію підвісного мосту у парку імені Газети “Правда” у Кривому Розі.

Так, 29 липня 2016 року між управлінням благоустрою та житлової політики Криворізької міської ради та ТОВ “Мостобудівельний загін № 112” був укладений договір на 4,071 млн грн.

Замовник заплатив аванс 1,2 млн грн. Втім, станом на 31 березня цього року підрядник до виконання робіт так і не приступив. А наприкінці липня управління благоустрою та житлової політики Криворізької міської ради звернулося до суду про розірвання договору та повернення авансу.

Всі ці факти мали б зацікавити владу Івано-Франківська. Адже ціна будівництва моста через Бистрицю більша в 30 разів. Однак коли на засіданні міськвиконкому 20 вересня т. в. о. директора фірми намагався пояснити, чому компанія запропонувала таку низьку вартість за роботу, в жодного члена виконкому чомусь не виникло запитань. Зрештою, до 20 жовтня посадовці ще мають час перевірити документи, ознайомитися з фінансовою історією підрядника та зважити усі “за” та “проти”.

Нагадаємо, тендер на будівництво моста з будівництвом транспортної розв’язки в районі вулиць Хіміків – Надрічна управління капітального будівництва міськвиконкому оголосило на початку липня з очікуваною вартістю 206,6 млн грн.

За будівництво моста змагалися чотири фірми: ТОВ “ПБС” (наближена до господаря “Буковелю”, нардепа Олександра Шевченка), ТОВ “Алке Іншаат Санайе ве Тіджарет” (кінцевим бенефіціарним власником якого є азербайджанець Бабаєв Сулейман Галібіят) та дві фірми з Києва – ТОВ “МСУ-2” та ТОВ “Мостобудівельний загін №112”. Обидві наближені до екс-нардепа від Партії регіонів Володимира ПродивусаДо аукціону не допустили двох учасників. Пропозицію ТОВ “МСУ-2” тендерний комітет відхилив через відсутність календарного плану виконання робіт. А ТОВ “Алке Іншаат Санайе ве Тіджарест” не допустили до торгів через відсутність дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації обладнання підвищеної небезпеки.

Фірма ТОВ “Мостобудівельний загін №112” запропонувала найнижчу ціну  120 млн грн  в аукціоні на будівництво моста через Бистрицю Солотвинську в Івано-Франківську.

Пізніше виконуючий обов’язки директора ТОВ “Мостобудівельний загін №112” Сергій Порожнюк на засіданні виконавчого комітету в Івано-Франківську пояснив, що компанія запропонувала таку ціну, щоб закріпитися у регіоні. Він також зазначив, що компанія планує виконувати роботи власною технікою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: