fbpx

У Бурштині хочуть створити перший будинок підтриманого проживання для сиріт з інвалідністю

Суспільство 10:44, 22.03, 2017

Вчора у Бурштині відбулися громадські обговорення стосовно можливості створення у місті чи в приміських селах першого будинку підтриманого проживання для сиріт з інвалідністю.

Громадські обговорення, ініційовані БО "Українська благодійницька мережа" (УБМ), відвідали близько 40 містян.

У будинку підтриманого проживання житимуть 6-8 нинішніх вихованців Залучанського дитячого будинку-інтернату, які в змозі про себе дбати та вести відносно самостійний спосіб життя. За словами керівника та волонтера УБМ Василя Футерка, це найбільш свідомі вихованці інтернату, які були поселені в нього чи то через помилки, чи через недбалість тодішніх чиновників, оскільки їх психічне здоров’я значно краще, аніж передбачено профілем Залучанського інтернату. Зазначимо, що це заклад IV профілю, який передбачає утримання дітей з найважчими фізичними та психічними вадами.

1

Василь Футерко каже, що наразі волонтери планують напрацювати із обласною владою механізм, за яким фінансування будинку підтриманого проживання візьме на себе держава в особі обласної влади. Хоча для придбання житла, облаштування, навчання асистентів, які допомагатимуть мешканцям будинку, а також перші місяці функціонування готові забезпечити за рахунок благодійних коштів.

Він додає, що у 2016 році прикарпатські будинки-інтернати отримували найменше в Україні фінансування. На одного підопічного припадало 5 тис. грн на місяць, хоча утримання дітей з інвалідністю вимагає значно більших витрат. А в будинку підтриманого проживання ффінансування потрібне буде на оплату праці кількох асистентів, харчування та енергоносії. Не буде надлишкових витрат на утримання медперсоналу, оскільки медичні послуги надаватимуть у поліклініках чи лікарнях. Не буде і витрат на бухгалтерів, оскільки волонтери планують по максимуму спростити та зробити прозорим облік як коштів, так і благодійної допомоги та перенести це в електронний формат. Вже є програмісти, готові на волонтерських засадах розробити відповідні програми. 

Найбільші побоювання у місцевих мешканців пов’язані із децентралізацією, мовляв, коли у Бурштині буде своя об’єднана територіальна громада, відповідальність за матеріальне забезпечення будинку підтриманого проживання ляже на місцевий бюджет.

Скептично налаштована міський голова Роксолана Джура, яка переконана, що заклад не зможе існувати як комунальний.

"Він не буде мати життя як комунальний заклад. Це мусить бути дім, у ньому мусить бути сім’я, – каже міський голова.  До цього питання треба підходити по-людськи, а не по-чиновницьки".

2Вона додала, що дуже важливо знайти людей, які готові будуть працювати з такими дітьми, адже це вкрай непросто. На її думку, це повинні бути родичі дітей з інвалідністю. Врешті, Роксолана Джура підтримала створення будинку підтриманого проживання.

"Бурштин може стати першим містом в Україні, де буде створена спільнота підтриманого проживання за участю держави", – резюмував Василь Футерко.

На слуханнях виступили і місцеві мешканці, які виховують дітей з інвалідністю. Присутні на зборах одноголосно підтримали створення будинку підтриманого проживання в Бурштині.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: