fbpx

У Бурштині майже вдвічі підняли тарифи на воду

Суспільство 15:35, 27.12, 2016

27 грудня відбулось друге пленарне засідання 21-ї сесії Бурштинської міської ради. Найбільше обговорення викликав проект рішення про встановлення тарифів на послуги з централізованого холодного водопостачання та водовідведення.

Міський голова Роксолана Джура повідомила, що цей проект пройшов всю необхідну процедуру обговорень і був на розгляді в антимонопольному комітеті. За її словами, "КП "Житловик" давало свої пропозиції, зрештою зійшлися на пропозиції комісії з питань будівництва, архітектури та ЖКГ, де встановили найменше підняття для населення та  найбільше для юридичних осіб, пише Галицький кореспондент.

Секретар Богдан Рибчук додав, що в разі прийняття такого рішення коригування тарифів відбудеться з 01.02.2017 року.

У проекті рішенні йдеться про те, що на сьогоднішній день в КП "Житловик" склалася критична ситуація, причиною якої є невідповідність чинних тарифів на послуги з водопостачання та водовідведення їх реальній собівартості. Чинні тарифи були введені в дію з 1 листопада 2015 року і становлять:

– водопостачання: для населення – 3,51 грн, для бюджетних установ – 5,35 грн, інших споживачів – 7,04 грн;

– водовідведення: для населення – 4,54 грн, для бюджетних установ – 6,75 грн, інших споживачів – 8,9 грн.

"Житловик" вважає, що ці тарифи не відшкодовують повністю витрат підприємства та воно недоотримало за 9 місяців 2016 року за ці послуги від населення 834 тис. грн.

Відтак комунальне підприємство пропонує підняти тарифи більш ніж удвічі. А саме: ціна водопостачання становитиме – 7,46 грн за 1 м куб. для всіх, а на водовідведення – 9,16 грн для всіх.

Однак комісія з питань будівництва, архітектури та ЖКГ переглянула тарифи і пропонує їх встановити у наступних розмірах:

водопостачання: для населення – 5,94 грн, для бюджетних споживачів – 6,06 грн, для інших споживачів – 8,14 грн;

водовідведення: для населення – 7,16 грн, для бюджетних споживачів – 7,30 грн, для інших споживачів – 10,33 грн.

"Підняття тарифів дасть змогу "Житловику" вижити", – наголосив його директор Віктор Марчук.

У свою чергу міський голова зазначила, що коли НКРЄ підніме тарифи, то куб холодної води для населення може коштувати і 14 грн. Також вона додала, що в Галичі куб холодної води коштує 12 грн, а в Бурштині пропонують тільки 5,94 грн.

Втім, у депутатів виникло ряд запитань щодо підняття тарифів. Так, Тетяна Сенчина запитала, чи з підняттям тарифів "Житловик" зможе більше не просити грошей у міської ради, а Любомир Горват запитав, чи піднімуть також тарифи на послуги з холодного водопостачання та водовідведення в селі Задністярнське, адже щоб подати туди воду, енергозатрати набагато більші.

"Ми нашим підняттям тарифів спонсоруємо інших людей", – сказав він.

Депутат Ігор Дулик обурився, що підняття тарифів б’є по підприємцях, та попросив не тиснути на них. В той же час заступник міського голови Володимир Гулик зазначив, щ в Задністряську куб холодної води коштує 6,20 грн.

Зрештою після довгих і бурхливих обговорень перед голосуванням депутати попросили перерви згідно з регламентом, аби порадитись. Відтак за підняття тарифів згідно з рекомендаціями комісії з питань будівництва, архітектури та ЖКГ проголосувало 17 депутатів. Деякі депутати утримались при голосуванні за підняття тарифів, зокрема представники "Волі", "Сили людей" та Радикальної партії.

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: