fbpx

У Долині хочуть скоротити ліжко-місця в дитячій інфекційній лікарні, яка й так переповнена

Суспільство 20:52, 09.02, 2016

У листопаді 2015 року вийшла постанова Кабміну "Про затвердження нормативу забезпечення стаціонарними ліжками у розрахунку на 10 тисяч населення", згідно з якою кількість ліжко-місць скоротилася з 80 до 60. Під дію постанови попали і лікарні на Прикарпатті.

Зокрема, в Дитячій міській лікарні міста Долина планують скоротити 10 ліжко-місць в інфекційному відділенні, що викликало значний спротив громади, адже лікарня обслуговує не лише Долинський район, а й Болехівську міську раду та навіть частину Рожнятівщини.

"Мене болить, що наша дитяча лікарня, відколи вона існує, від 1977 року, обслуговувала дитяче населення Болехова, приміських болехівських сіл, Долинського району, і традиційно звертаються за допомогою діти з прилеглих сіл Рожнятівського району. Близько 20% наших пацієнтів – болехівські діти, до 7%  рожнятівські діти, а розрахунок ведеться тільки на наших долинських дітей,  зазначає головний лікар Дитячої міської лікарні Наталія Височанська. – Були звернення до Болехівської міської ради про те, щоб провести міжбюджетний трансферт і оплатити нам те, що належить за надання стаціонарної допомоги дітям з їх місцевості. Це сприйняли як жарт".

Скорочення ліжко-місць означає і скорочення персоналу. Тож роботи позбудуться близько 15 членів медперсоналу.

За її словами, відмовити дітям з сусіднього району чи з Болехівської міської ради медики не можуть, адже не мають на це ані морального, ані професійного права. Тому їх приймають і лікують. Таким чином, ліжко-місця завжди перевантажені. Куди зможуть звертатися діти з Болехова після скорочення, медики сказати не можуть.

"Ми прийшли до того, що ліжка не розраховані на "Болехівський кущ", хоча ми їх обслуговуємо територіально. Там немає дитячої лікарні, хоча є 4 тисячі діток",  зазначив головний лікар Долинської центральної районної лікарні Ігор Романюк.

За його словами, постанова вийшла з урахуванням більше статистичних даних, аніж територіальних, зокрема гірської місцевості. У Болехові не можуть надавати повноцінну медичну допомогу і дорослому населенню, адже там немає відділень кардіології, реанімації, неврології, цілодобової травматології, а хворі поступають до Долинської ЦРЛ. Медики їм не можуть відмовити, але і кошти на це не виділяються.

Сьогодні у лікарні відбулися збори за участю лікарів, профспілки, громадськості та представників влади. Головний лікар Ігор Романюк зазначив, що на зборах лише донесли інформацію до персоналу. Тож, наразі, ніяких остаточних рішень щодо скорочення не прийматиметься. Розроблені пропозиції надішлють до департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА.

м.Долина 09.02.16. (частина 1) Збори ініційовні працівниками Долинської дитячої лікарні в зв'язку зі скороченням ліжкомісць та медперсоналу.

Опубліковано Авто-Майдан Долиною 9 лютого 2016 р.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: