fbpx

У франківській пам'ятці архітектури зняли столітні двері на реставрацію. ФОТО

Суспільство 17:58, 17.08, 2017

Будинок колишньої Станиславівської української гімназії на вулиці Шевченка, 44 отримає не лише відреставрований фасад. Будуть оновлені його старовинні дерев`яні двері, яким 108 років.

Автентичні двері з давної міської камениці зняли координатор громадської ініціативи "Франківськ Який Треба Берегти" Марія Козакевич з майстрами столярної компанії "Хіта". Двері забрали на збереження і на реставрацію, повідомила Марія Козакевич. 

Читайте: Сліди історії: у Франківську презентували двоє відреставрованих дверей початку минулого століття. ФОТО

Власне громадська активістка запропонувала мешканцям будинку зберегти історичні двері у пам’ятці (номер 385-іф у реєстрі пам’яток місцевого значення). Вони перекосилися і висіли на одній петлі після того, як була зроблена спроба взятися за реставрацію фасаду будинку. Хто саме зламав двері і спотворив їх планками та цвяхами, точно встановити неможливо. Мешканці будинку кажуть, що в такому стані двері залишили майстри. 

"Ми найбільше переживаємо, що двері може будь-хто зняти – просто вкрасти. А це дуже ціна річ. Тому хочемо їх зберегти. І знайти спосіб реставрувати. Люди, які живуть у будинку, нашу ідею підтримали і погодилися тимчасово віддати нам двері",  розповідає Марія. 

За її словами, сьогодні міський голова Руслан Марцінків пообіцяв профінансувати реставрацію дверей колишньої Станиславівської української гімназії. 

1

"На цей час робляться документи для реставрації фасаду пам'ятки. Двері, безумовно, входять в реставраційне завдання. Реставрацію будинку профінансують за відповідною міською програмою. Наразі вже завершили виготовлення проектної документації і вона проходить експертизу. Наступний крок  замовлення робіт в системі "Прозорро",  пояснив начальник відділу охорони культурної спадщини Володимир Ідак.

Нагадаємо, два місяці тому фасад будинку на Шевченка, 44 вбрали у риштування. Але незабаром їх розібрали. Тоді чутки про скасування реставрації спростувала представник патронатної служби Христина Костирко. Вона повідомила, що то був підготовчий етап  для проведення реставраційних робіт було зроблено заміри та обстеження будівлі. Також взяли пробу штукатурки. 

Довідково: Триповерхова кам'яниця із скульптурами на Шевченка, 44  колишня Українська державна гімназія, тепер  житловий будинок.

У 1905 році на вимогу української громадськості австрійський уряд дав згоду на відкриття Станіславської української гімназії. Першим та довголітнім директором був призначений Сабат Микола. Спочатку вона розміщувалася в орендованому приміщенні на теперішній вул. Січових Стрільців, 26, а з 1908  на вул. Липовій (Шевченка, 44). Закрита радянською владою у 1939 р. та була перетворена в середню школу.

В гімназії викладав відомий художник, колишній офіцер УСС Осип Сорохтей.

У гімназії навчались: Олекса Гірник, що в 1978 р. вчинив акт самоспалення на Тарасовій горі на знак протесту проти русифікації України (на фасаді встановлена меморіальна дошка), композитор Анатолій Кос-Анатольський, художники Григорій Смольський, М. Зорій, письменник Святомир Фостун, діячі ОУН-УПА Степан Ленкавський (встановлена меморіальна дошка), Дмитро Клячківський та інші відомі діячі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: