fbpx

У франківській ЗОШ №19 дітей годують кетчупом та продуктами із забороненими харчовими добавками. ФОТО

Суспільство 09:36, 07.03, 2016

Комісія, створена наказом міського управління освіти і науки для здійснення контролю за харчуванням дітей у навчальних закладах, перевірила якість харчування у ЗОШ №19.

Комісія встановила, що меню-розклад на 4 березня складене єдиним для учнів 1-4 та 5-11 класів (сніданок, обід).

У журналі контролю за харчуванням дітей, яким необхідне дієтичне харчування, за списком – 35 учнів. Меню для дієтичного харчування не представлене. Відстежити об’єктивність видачі готових страв не вдалося, інформує управління освіти і науки міськвиконкому.

 Учням 4 березня видали порції: биточок з курячого філе (смажений)  55/5 г, салат з бурячка  55 г, картопляне пюре, полите маслом  150 г, хліб  30 г.

Спостерігається невідповідність вагових норм у примірному двотижневому меню, щоденному меню-розкладі, контрольній порції та виданій порції учням. Не проводиться контроль температурного режиму їжі, яка видається учням.

За кількістю та асортиментом у шкільному буфеті переважають фасовані кондитерські вироби (7 найменувань, що становить 34% від загального асортименту страв); 42% від загального асортименту становлять вироби власного виробництва (салати  29%, випічка – 13%).

Салати власного виробництва зберігаються без холодильного обладнання, використовується кетчуп для поливки хлібо-булочних виробів.     

В асортименті кондитерських виробів наявні продукти, до складу яких входять заборонені харчові добавки.

Приміщення для зберігання продуктів харчування у незадовільному стані:

– склад для зберігання овочів: не контролюється температура і вологість; приміщення брудне, на стелажах зберігається посуд, фасовані соки;

– склад для сипучих продуктів: виявлено розлитий в горнятках нектар бананово-яблучний, оцет, лимони, часник, встановлено 2 холодильники  з написом "молочні продукти" та "м’ясні продукти".

– кімната для відпочинку працівників харчоблоку: зберігаються яйця.

У  приміщенні харчоблоку виявлено яєчну шкарлупу та сухарі в картонних ящиках на підлозі.

Не витримуються вимоги товарного сусідства: в холодильнику для зберігання м’ясних продуктів виявлено сир кисломолочний та відварний рис, в морозильній камері – заморожені продукти невстановленого походження.

На столі (маркування "ХЛІБ") розміщено поряд з хлібом салати та соки, розлиті в горнятках.

На столі (маркування "СИРА РИБА") розміщено напівфабрикат сирників, тісто та куряче філе.

Термін використання дезінфікуючих засобів протермінований. Не представлені супровідні документи на підтвердження якості миючих та дезінфікуючих засобів.

Сильна задимленість приміщення харчоблоку та часткова задимленість обідньої зали. Витяжна вентиляція не функціонує належним чином. Обладнання застаріле та потребує заміни.

Наявний поодинокий пощерблений посуд, частково неякісно помитий.

Проведено відбір зразків страв для фізико-хімічних та  мікробіологічних досліджень (сосиска в тісті, масло солодковершкове).    

Послуги з організації гарячого харчування у ЗОШ №19 надає приватний підприємець Сакайлюк Марія Василівна.

Нагадаємо, 23 лютого міський голова Івано-Франківська підписав розпорядження "Про створення комісії для здійснення контролю за харчуванням дітей у навчальних закладах міста".

Як писав КУРС, комісія вже оприлюднила результати перевірки якості харчування у ЗОШ № 24.

Свою перевірку за харчуванням дітей провели у кількох школах громадські активісти міста спільно з спеціалістами ДП "Івано-франківськстандартметрологія".

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: