fbpx

У франківському видавництві вийшло дві нові книги Івана Монолатія

Наша історія 20:48, 28.07, 2017

Івано-франківське видавництво "Лілея-НВ" випустило книги історика та краєзнавця Івана Монолатія "Діри пам'яті" та "Перша республіка".

У презентованих коломиєзнавчих текстах "Першої республіки" читач знайде відповіді на завжди актуальні питання взаємовідносин містян і влади, їхнє повсякдення в добу ЗУНР, формування ідентичностей і живучість стереотипів, форми щоденної поведінки в умовах українсько-польської війни, розвитку міської культури тощо. Виклад подій і їхня інтерпретація закінчуються січнем 1919 р., коли в Києві проголосили злуку ЗУНР і УНР. Книга буде цікава небайдужим новому прочитанню недавньої історії, сюжети якої мають відгомін і нині.
 
Найкращий спосіб зрозуміти місто, в якому живеш і працюєш, – дослідити больові точки його минувшини, а діагностувавши її невідрадний і малопривабливий стан, віднайти варіанти виходу з лабіринтів моноетнічної історії. Центральною темою збірки розвідок, есеїв та замальовок "Діри пам'яті" Івана Монолатія постає пам’ять і забуття у міському просторі Івано-Франківська, підтримка і гальмування групової пам’яті містян, культури співіснування "своїх" з "чужими" і навпаки. Дослідник пропонує подивитися на інтер’єризування "міської" пам’яті через численні спроби її "затирання" і монополізування на догоду кільком обраним і уявним спільнотам. Авторський наголос на потребі пізнавати минувшину своєї малої батьківщини є своєрідним маніфестом конструювання національних практик пам’яті "інших", неукраїнських містян.
 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: