fbpx

У Франківську 21 серпня презентують новий мистецький Центр

Культура 08:04, 19.08, 2016

Ініціативна група івано-франківських митців готує положення про Центр Сучасного Мистецтва на громадських засадах, шукає приміщення та розробляє структуру фінансування.

Ситуація навколо Центру сучасного мистецтва (ЦСМ) у Франківську розвивається в двох напрямах.

Колишній директор комунального закладу Анатолій Звіжинський готується позиватися до міської влади, пише Репортер.

"Мерія знов наступає на граблі, знов не думає про наслідки. Тепер – ще й виклично, порушуючи норми законодавства,  каже Звіжинський.  ЦСМ з’явився в місті як ініціатива, нав’язана владі знизу  художниками, критиками, арт-менеджерами, як своєрідна опозиція вчорашнім совіцьким інституціям. Адже несприйняття сучасного мистецтва є одною з причин того, як ми тепер живемо. Але висновків, на жаль, не робиться".

Натомість у Франківську зібралася ініціативна група, яка вже пише положення про ЦСМ на громадських засадах, шукає приміщення та розробляє структуру фінансування нового мистецького центру.

"Три роки роботи ЦСМ викликали у місцевих керівників від культури єдине бажання  змінити директора. Нам не вдалося переконати владу у правильності й важливості функціонування ЦСМ у заданому форматі. Тому ми продовжимо роботу самі  з громадою, яка, сподіваємось, підтримає цю ініціативу",  говорить Ігор Панчишин, один із активістів нового ЦСМ.

Громадський центр, кажуть в ініціативній групі, у першу чергу працюватиме над осучасненням методик. Адже ідеологія в галузі культури і зараз залишається на рівні минулого століття  пафос, декор і несмак. А насправді мистецтво, культура спроможні задавати моделі та вказувати на помилки. Новий ЦСМ планує продемонструвати саме такий підхід.

"Якщо уряд міста ігнорує як попередній досвід, так і сучасні напрацювання, то цим лише ставить себе у кумедне становище,  говорить Анатолій Звіжинський.  Яскравою ілюстрацією застарілих підходів до культури є нинішня програма святкування у Франківську 25-ї річниці Незалежності  там усе видно дуже добре".

До ініціативної групи долучилися художники, журналісти, бізнесмени, громадські діячі з Івано-Франківська та інших міст. Коло зацікавлених постійно збільшується. ЦСМ і надалі відкритий для співпраці з усіма охочими. Презентація нової інституції запланована на 21 серпня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: