fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Культура
  • У Франківську на прикладі "Промприладу" представили універсальну концепцію розвитку промислових територій

У Франківську на прикладі "Промприладу" представили універсальну концепцію розвитку промислових територій

Культура 12:17, 16.03, 2016

Проект перетворення деградуючої території заводу "Промприлад" на загальноміський культурний та освітній майданчик презентували як приклад для Івано-Франківська і для України загалом.

Над проектом працювали представники “Теплого міста”, СANactions та Garage Gang Ґараж Ґенґ плюс 25 експертів з Івано-Франківська, Києва, Чернівців, Тернополя. В команді були авторитетні франківчани – Андрій Романчук, Марічка Артиш, Наталія Дячишин, Наталія Найда, Юрій Филюк та інші.

Стратегію сформулювали, об’єднавши напрацювання експертної групи, на основі аналізу прикладів перетворення та реанімації покинутих промислових об’єктів у країнах Європи та світу. Врахували досвід Австрії, Швейцарії, Португалії, Німеччини, Нідерландів та Канади. Підсумком дводенного воркшопу, який відбувся в Яремче, стало об’єднання кращих пропозицій у напрацюваннях чотирьох груп експертів. Важливо, що такі розроблялися за участю власників івано-франківського заводу “Промприлад”, який обрали для перетворення.

Чому власне “Промприлад”? Промислова територія в центрі міста, на думку розробників проекту, має високий потенціал змінити життя міста, якщо сама зазнає змін.

1

“Оживлення”, – влучно назвав проект один з його ініціаторів, “тепломістянин” Юрій Филюк. За його словами, “Промприлад” обрали лише як модель, на якій продемонстрували можливі варіанти розвитку промислових територій в Івано-Франківську та в Україні загалом.

“Нашою метою було підняти важливу для розвитку країни тему і напрацювати стратегію, розробити універсальний підхід до реалізації таких завдань в будь-якому місті і з будь-яким промисловим об’єктом чи територією. Це хороша фантазія, яка може бути втілена – за умови, якщо до проекту долучаться зацікавлені люди, інвестори  або тут, у Франківську, або в будь-якому іншому місті”,  пояснив Юрій Филюк.

За його словами, “Промприлад” може стати прикладом створення простору нового типу, що призведе до якісних змін міського середовища. А відтак – стане прикладом для всієї країни.

Отже, для “Промприлада” обрали ревіталізацію. Максимальне збереження приміщень, мінімальне втручання в середовище. Мультифункціональність у використанні нерухомості і території. Поєднання комерційних і некомерційних проектів, які живлять і підсилюють один одного. Все разом мало би створити поле освіти – в широкому сенсі слова.

Передбачено, що простір у підсумку задовольнятиме інтереси городян і гостей міста, зокрема підприємців, активістів, міську адміністрацію, “Тепле місто” та інші громадські організації. Відтак поєднає дозвілля, мистецькі та освітні проекти, міні-виробництво, любительський спорт, а також ресторани, хостели і навіть апартаменти.

Архітектурна складова: на існуючих спорудах пропонується добудувати три “призми”.

2

Перші поверхи віддати під офіси, майстерні, коворкінги тощо. Другі відвести для проживання і закладів харчування, творчих майстерень.

3

На майданчику перед однією з будівель, а також на даху іншої передбачити спортивні майданчики.

4

5

Один з корпусів (посередині – ред.) віддати для виставкового центру та концерт-холу, який міг би приймати до 5 тисяч глядачів.

6

В принципі використання приміщень є поліваріантним, в цьому випадку  це пропозиція, а кінцевий варіант залежить від потреб міського середовища та пропозицій громади.

“Це має бути цілісна екосистема зі своєю внутрішньою культурою, ритмом, розкладом, куди може прийти франківець чи приїхати гість міста і знайти там все необхідне для життя”,  коротко озвучив стратегію Юрій Филюк.

“Презентація концепції перетворення промислових територій на прикладі “Промприладу”  це унікальний досвід для України”,  вважає голова ГО “Гараж генг”, що спеціалізується на розвитку спільнот та територій, учасник програми “Код міста” Світлана Колодій.

Вперше таку модель створили не на замовлення власника промислового об’єкту, коли не враховуються інтереси містян, а з ініціативи мешканців міста, представників громади, які виклали своє бачення. Відтак це бачення пропонують враховувати владі й власникам та інвесторам. Саме така практика вирішення майбутнього “мертвих” промзон стала загальнопоширеною за останні два десятиліття в країнах Європи.

Для Івано-Франківська такий крок є особливо важливим, оскільки останнім часом говорять про забудову території “Промприладу” і перетворення теперішніх корпусів на житлові багатоповерхівки.

То коли сподіватися і чи сподіватися взагалі на перетворення “Промприладу” у Франківську?

“Для цього потрібне об’єднання багатьох гравців. Що буде далі – залежить від запитів суспільства та бажання інших зацікавлених у цьому перетворенні. Ми показали на місто і на Україну, що є такий проект. Кому цікаво – долучайтеся!”  підсумував координатор “Теплого міста” Юрій Филюк.

Презентація проекту відбулася в громадському ресторані Urban Space 100.

Проект для “Промприладу” “Тепле місто” незабаром оприлюднить в мережі, зокрема на Фейсбук.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: