fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • У Франківську обговорили створення регіонального Центру з надання допомоги при гострих хворобах серця

У Франківську обговорили створення регіонального Центру з надання допомоги при гострих хворобах серця

Здоров'я 12:33, 10.06, 2016

Створення регіональної реперфузійної мережі аналізував із прикарпатськими лікарями головний кардіолог країни Максим Соколов.

Доктор медичних наук, професор, головний позаштатний спеціаліст Міністерства охорони здоров’я України зі спеціальності "Кардіологія" Максим Соколов є одним із відповідальних фахівців у реалізації в Україні європейської ініціативи "Stent for Life" – шанс на життя для пацієнтів з гострим інфарктом міокарда".

Ініціатива стартувала у листопаді минулого року. Мета – зниження інвалідності та смертності. Проект підтриманий на урядовому рівні і запроваджується у всіх без винятку областях. Відтак у Івано-Франківську пройшла медична конференція, на якій обговорили, що зроблено і які проблеми заважають розгорнути систему допомоги і зробити її ефективною.

Івано-Франківщина – серед 14 областей України, де вже півроку реалізується проект, відзначив Максим Соколов. 

"В Івано-Франківську вже почала працювати ініціатива – почала створюватися регіональна мережа. Але наразі є більше шуму, ніж результату, – іноді щось спрацьовує, іноді ні. Потрібен каталізатор,  вважає спеціаліст.  Бо є чиновники, менеджери, які знають, як управляти, і є лікарі, які знають, як лікувати. А між цими двома таборами – прірва. В Україні вона, порівняно з іншими країнами світу, просто бездонна. У якийсь спосіб треба зсунути ці табори з їхньої "мертвої точки", наблизити і скласти в єдиний працюючий механізм. Хочемо, щоби адміністратори включилися в організаційні заходи, а лікарі активізувалися і почали більш ефективно робити свою роботу".

Каталізатором для Прикарпаття, сподівається Соколов, стане теперішній захід – "не наукова конференція, а швидше практичне заняття".

"Мають бути медзаклади, які готові працювати цілодобово 365 днів на рік. Це треба зробити на місцях, для цього треба приїхати в кожне місто – розповісти, пояснити, спонукати. Сьогодні такий візит до Франківська. Ми будемо розказувати, як треба зробити. Прикарпатські лікарі – які вони мають проблеми з тим, щоби зробити саме так. І чого вони досягли в цьому напрямку",  пояснює координатор ініціативи.

На рівні України ініціатива "Stent for Life" перетворена на державну програму. Цьогоріч Кабмін підписав документи і переконав усіх, що будуть виділені кошти  650 млн гривень  на обладнання і розхідні матеріали. Тобто на те "пальне", яке буде живити проект і стимулюватиме регіональні перетворення для правильного лікування кардіологічних пацієнтів із патологією судин, відзначив головний кардіолог України.  

Головне в регіональній мережі  Реперфузійний центр. Простіше – Центр з відновлення кровотоку по тканинах, в цьому випадку – по серцю.

"Реперфузія – це відновлення: судина закрита – ми забираємо перешкоду і відновлюємо кровоток. У цього Центру мають бути сателітні клініки, без особливих технічних можливостей, але там оперовані хворі проходитимуть реабілітацію. Також в цю систему входить екстрена медична допомога  бригади, які швидко транспортують хворих. Чим швидше, тим кращий результат. "Швидка допомога", власне, і забезпечує роботу цієї мережі – на ній тримаються лінії доставки хворих до Центру і наступна доставка на реабілітацію. Якщо ця система працює постійно, то хворі отримують сучасну допомогу за світовими стандартами. Якщо кардіологічна допомога не заведена в систему, то виходить, що кожен робить, як може і як хоче, тому маємо такі невтішні результати – високу смертність та інвалідність від кардіологічних захворювань",  деталізує фахівець.

Хвороби серцево-судинної системи в Україні медики називають проблемою № 1. Серцево-судинна смертність займає 67% всіх випадків смерті в країні (новоутворення  14%, зовнішні причини  6%, інфекційні хвороби (СНІД, туберкульоз 2%). Тобто двоє з трьох пацієнтів помирають у результаті серцево-судинних хвороб. Однією з найбільш складних проблем серцево-судинної патології є смертність від гострого інфаркту міокарда.

Торік на Прикарпатті сталося 3600 інсультів і понад 4500 інфарктів міокарда. Дві третини хворих не вижили.

"Висока захворюваність і висока смертність, ускладення, невчасна допомога,  головні наші проблеми,  сказав начальник Департаменту охорони здоров’я Мирон Матейко. – Тому хочемо опанувати нові підходи у наданні кардіологічної допомоги".

Регіональний Реперфузійний центр створюється в Івано-Франківську на базі відділення малоінвазивної хірургії Центральної міської клінічної лікарні. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: