fbpx

У Франківську Патріарх Філарет заявив про кінець "Третього Риму"

Стиль життя 22:18, 06.07, 2016

Завтра о 09:30 Патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет проведе традиційну щорічну прощу у Манявському монастирі. Сьогодні в Івано-Франківську він поділився планами Української православної церкви Київського патріархату.

Патріарх Філарет розповів про Всеправославний собор, який відбувся 16-26 червня на острові Крит, і про роль Московського та Київського патріархатів для світової духовності.

Зокрема, він зазначив, що спочатку на прохання Московського патріарха Всеправославний собор перенесли зі Стамбула на Крит через напружені стосунки Туреччини з Росією. Зрештою, у Всеправославному соборі взяли участь 290 делегатів: предстоятелів і єпископів, а також десять з чотирнадцяти Православних Церков. На Соборі не було представників Московського патріархату, який ініціював зміну місця проведення заходу, а також Грузинської, Болгарської та Антіохійської Православних Церков. Врешті, Собор пройшов без ексцесів.

"З нашої точки зору, цей Собор означає кінець "Третього Риму". Ви знаєте, що Москва протягом багатьох століть говорить про себе, що вона є "Третім Римом", тобто найбільш впливовою церквою у православ’ї. Так ось, цей вплив припинився, і "Третій Рим" закінчився", – зазначив Патріарх Філарет.

Він зазначає, що втрата позицій для Росії у світі духовенства пов’язана з тим, що цій країні бракує потужного політичного впливу у світі, який був у Радянського Союзу у свій час. Це має свої наслідки і для української церкви.

"Хоч на Соборі питання української церкви офіційно не обговорювалось, але у кулуарах питання Київського патріархату піднімалося. Загальна думка така: це справа не російської церкви, а справа всього православ’я – справа Константинопольського Патріарха,  пояснив Філарет. – У 1686 році Киїська митрополія незаконно була приєднана до Московського патріархату, і до сьогоднішнього дня Вселенський Патріарх не визнає Київську митрополію в складі Московського патріархату, а вважає Україну своєю канонічною територією".

Лише Вселенський Патріарх має право надати Київському патріархату документ про автокефалію – так званий "Томос". Такий документ отримала сусідня Польща у 1924 році. Раніше український парламент та президент України звернулися до Вселенського Патріарха Варфоломія з проханням об'єднати українські православні церкви в одну і дати їй автокефалію. Патріарх Філарет сподівається, що Вселенський Патріарх не відмовить, незважаючи на можливий тиск з боку Москви, адже діятиме він в інтересах усього православ’я світу.

"Москва не погодиться так просто на визнання Київського патріархату. Буде спротив – це буде тиск на Вселенського Патріарха. Але Вселенський Патріарх вже не боїться Московського і буде робити так, як буде корисно світовому православ’ю. Ми готові протидіяти Москві і ми переможемо!"  переконаний Філарет.

Якщо Київський патріархат отримає Томос, Верховна Рада зможе прийняти закон, що церква, центр якої знаходиться в країні агресора, не може називатися "українською церквою". Тому парафії Московського патріархату повинні будуть або перереєструватись і перейти до Київського патріархату, або називатимуться Російською православною церквою в Україні. Жодного примусу чи тиску про перехід на парафії не буде.

"В Україні буде одна Українська православна церква. Ми сподіваємось на це. Але коли вона буде – це залежить від Бога",  констатував Патріарх.

Філарет зазначив, що такий процес в Україні вже почався із початком війни. Парафіяни обурились, що церква не говорить правду і називає війну на сході України "громадянською" попри очевидну присутність російських танків та російських збройних формувань. У селах, де був лиш один храм Московського патріархату, парафіяни розділились  меншість хотіла залишатись з Московським патріархатом, більшість  прагнула приєднатись до Київського патріархату.

Не оминув Патріарх і питання війни в Україні. Він вважає, що ціною людських життів український народ доводить те, що достойний мати власну державу.

"Ця війна об’єднує український народ і доводить, що український народ достойний мати свою державу. Ми свою державу отримали, як манну з неба – без революції, без боротьби,  сказав Патріарх.  Церква була з народом під час Майдану і вона буде з народом до кінця. Правда переможе!"  резюмував Патріарх Філарет.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: