fbpx

У Франківську показали "Ветеранів" з усього світу. ФОТО

Культура 17:17, 09.09, 2016

В Обласному краєзнавчому музеї в Івано-Франківську презентували проект американського фотографа українського походження Саші Маслова "Ветерани".

Проект “Ветерани” – це серія фотопортретів учасників Другої світової війни. Герої фото пов’язані з подією, яку неможливо порівняти з іншими моментами новітньої історії, зважаючи на грандіозні масштаби трагедії і вплив на наступні покоління.

Кураторами проекту є агентство Art Management. В Івано-Франківську виставку представив мистецтвознавець Анатолій Звіжинський.

“Це своєрідна реакція на ті події, які відбуваються у нас на Сході. Він вирішив не безпосередньо до цих подій апелювати, а в такий спосіб звернути увагу на те, що таке війна”, – зазначив Анатолій Звіжинський.

Проект “Ветерани” вже відомий в усьому світі: про нього писали “Esquire”, “New Yorker”, “Washington Post”, “The Guardian” і багато інших. Спеціально для цього проекту фотограф подорожував країнами, де відбувалися військові дії. Фотографував і проводив інтерв’ю з людьми, залученими до військових подій, з метою зібрати “мозаїку” портретів. Фото представляють героїв, яким в минулому дісталися різні ролі: солдат, який побував на полі бою, колишній військовополонений, медсестра, інженер, партизан невеликого європейського села, мирний житель, на житті якого війна залишила глибокий слід. Ці історії перегукуються з розповідями сьогоднішніх українських військових, які беруть участь у бойових діях.

“Кожна фотографія достатньо художньо виконана, бо, крім портретів, фотограф привертає увагу до антуража, в якому зараз живуть ці герої, немолоді вже люди. Ці предмети, якщо на них звернути увагу, теж можуть пояснювати роль людини”, – наголосив Звіжинський.

Проект вже побачила аудиторія Львова, Одеси, а, окрім Івано-Франківська, попереду Суми, Полтава і Харків.

Довідка: 

Саша Маслов – американський фотограф родом з України, живе і працює в Нью-Йорку. Його наставником і натхненником став його батько, фотограф Геннадій Маслов, а пізніше його вчитель – Олег Шишков. Роботи Саші Маслова виставлялися на різних майданчиках Європи і США (серед яких групові та особисті виставки: “Що таке Burning Man”, Фестиваль Східної фотографії (Польща, 2015), проект “Ветерани”, Українська Весна (Познань, Польща, 2013), Щорічна виставка королівського фотографічного товариства (Лондон, Великобританія, 2013). Фотограф співпрацює відомими виданнями, серед яких New York Times, Wall Street Journal, Esquire, Forbes і інші. Без сумніву, найбільшим документальним проектом Саші Маслова на сьогоднішній день є серія “Ветерани”.

Art Management – агентство культурного менеджменту, яке спеціалізується на створенні і управлінніпроектами в сфері сучасного мистецтва і творчих індустрій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: