fbpx

У Франківську презентували двотомне видання "Великий Скит в Карпатах"

Культура 19:52, 02.12, 2015

Книгу підготував авторський колектив під керівництвом доктора історичних наук ПНУ імені Василя Стефаника, професора Миколи Кугутяка.

До першого тому видання увійшли духовні твори, написані скитськими монахами в XVIIXVIII століттях. Другий том складають сотні унікальних документів та матеріалів, більшість яких виявлено в австрійських, польських, румунських, вітчизняних архівах та наукових бібліотеках. Вони дають змогу визначити роль і місце Великого Скита (саме так називали Манявський Скит у XVIIXVIII ст.) в історії української церкви, розкривають маловідомі факти становлення та духовного відродження святині, дозволяють, за словами промовців на презентації, "жити духом спадкоємства", "почати краще розуміти себе та свою минувшину", пише КУРС з посиланням на прес-службу Івано-Франківської ОДА.

"Це надзвичайно ґрунтовне монографічне дослідження, чимало фактів у якому описано вперше, – зауважив заступник голови облдержадміністрації, в минулому випускник історичного факультету Прикарпатського університету, Ігор Пасічняк. – Переконаний, що експертна рада з питань книговидання, співголовою якої я є, не помилилася, коли прийняла рішення про виділення ста тисяч гривень на підтримку такої двотомної книги".

За словами Ігоря Пасічняка, книгу було профінансовано у рамках обласної програми захисту та розвитку української мови. Також у 2015 році за рішенням зазначеної експертної ради було виділено бюджетні кошти на випуск і закупівлю інших видань, авторами яких є представники професорсько-викладацького складу Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Серед них – книги, присвячені археологічним дослідженням Галича і Галицької землі, твори Марії Вайно, Ольги Деркачової тощо. Загалом було освоєно понад 390 тисяч гривень.

Облдержадміністрація, наголосив Ігор Пасічняк, по можливості сприятиме тому, щоб у подальшому було видруковано і третій том видання "Великий Скит в Карпатах". Науковці вже розпочали над цим роботу і планують у майбутньому дослідити історію прикарпатських монастирів, некрополів, храмів, ікон. Всі дослідження будуть об’єднані темою "Святі місця Прикарпаття". 

 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: