fbpx

У Франківську презентували календар з нагоди відзначення 100-річчя Української революції

Наша історія 18:40, 17.03, 2017

Сьогодні в приміщенні облдержадміністрації відбулася презентація календаря "100 років Української революції 1917-1921 років", приуроченого подіям Української революції.

Календар видало управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації у рамках виконання заходів програми соціально-економічного та культурного розвитку області на 2016 рік. Кількість примірників – 500 одиниць. При виготовленні календаря використані матеріали з Державного архіву Івано-Франківської області, архівів Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби ім. С. Бандери, Музею високої освіти міста (Українська гімназія № 1 Івано-Франківської міської ради) та приватних колекцій, інформує прес-служба Івано-Франківської ОДА.
 
Під час презентації начальник управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Володимир Джигіта зауважив, що події сьогодення нагадують історію столітньої давності, коли український народ відстоював власну незалежність у протистоянні з північним сусідом.
"Нашим завданням сьогодні є усвідомлення усіх помилок, які були зроблені 100 років назад, та об’єднання заради збереження суверенітету та української нації", – підкреслив посадовець.
Варто також зазначити, що Українська революція 1917–1921 років розпочалася в умовах революційних потрясінь, які охопили Російську імперію у березні 1917-го.
Ключовим її рушієм був український народ і його політична еліта, що еволюціонувала від ідей політичної автономії та федерації до усвідомлення власної державної незалежності.
Революція була явищем загальноукраїнським. У всіх регіонах розвивався національний рух, створювалися та діяли українські органи влади, політичні партії та громадські інституції, відроджувалася культура.
Цікаво, що термін "Українська революція" був уведений в обіг самими учасниками подій. Це визначення є в працях Михайла Грушевського, Володимира Винниченка, Симона Петлюри, Дмитра Дорошенка та інших діячів доби. Радянська історіографія старанно викорінювала цю дефініцію та поширювала свої поняття – "Велика Жовтнева соціалістична революція" та "Громадянська війна". Усе, що не вписувалося у рамки "генеральної лінії партії", подавалося як "контрреволюційнета "буржуазне". Проте тим часом українські історики в діаспорі досліджували Українську революцію 1917–1921 років. Їх роботу продовжили вітчизняні науковці в незалежній Україні.
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: